Væk fra engangsplastik og hen mod bedre design og mere genbrug

En stor prioritet i Plastic Changes arbejde er at påvirke beslutningstagere i Danmark, EU og internationalt i retning af ambitiøs og effektiv lovgivning mod plastikforurening. Initiativer løftet af frivillige, miljøorganisationer og erhvervsliv kan bære os langt – men vi når ikke i mål uden de politiske rammevilkår og regulering.

Plastic Changes vigtigste politiske mærkesag er at sikre, at forebyggelse og reduktion står øverst på dagsordenen, når det gælder om at komme mængden af plastikaffald til livs. Det er misforstået, at vi kan rydde verdenshavene op og genanvende os ud af plastikkrisen. Nedenfor kan du blive klogere på, hvordan vi arbejder med politik i Danmark, i Europa og på internationalt niveau.

Den danske indsats

I Danmark arbejder vi politisk for, at der kommer bedre rammer for, hvordan vi designer vores plastikprodukter, så de fremmer genbrugsløsninger og består af bedre kvalitetsplastik. Det reducerer vores plastikproduktion af ny og dårlig engangsplastik, samtidig med at genanvendelsen kan øges. Derudover arbejder vi for, at der indføres en differentieret afgiftsstruktur på plastikemballage, som udgør en meget stor del af vores plastikforbrug, og som oftest består af engangsplastik i dårlig kvalitet.

Hvad vi blandt andet arbejder med:

Politik i Europa

Plastic Change arbejder lige nu hårdt på at indføre et forbud på eksport af plastikaffald ud af EU og til udviklingslande. Sammen med andre miljøorganisationer rundt om i Europa, presser vi på for et forbud og har 

I december 2018 lykkedes det at nå til enighed om et engangsplastikdirektiv i EU, der har til formål at reducere mængden af engangsplastikaffald i naturen. Plastic Change har i gennem Rethink Plastic Alliancen kæmpet for, at lovgivningen blev så ambitiøs som muligt. Det er først og fremmest engangsplastik, der ender i havet og vores natur. Derfor skal vi have en politisk regulering, der begrænser netop den type af plastik.

Se et udsnit af vores seneste politiske arbejde:

Den globale indsats

Plastic Change er blevet akkrediteret FN observatørstatus, som sikrer, at vi får direkte adgang til og kan deltage i vigtige diskussioner og fora, der er relevante i forbindelse med UNEP, FNs Miljøprogram og Miljøorganisation, og UNEA, FN’s Miljøforsamling.