Nyheder

Tobaksindustrien løber med prisen som største plastikforurener i Danmark

Resultaterne fra en landsomspændende undersøgelse af indsamlet affald fra den danske natur viser, at de tre største forurenere er tobaksproducenter. Både miljø- og sundhedsorganisationer peger på, at et forbud mod cigaretfiltre er en oplagt løsning.

Både 1., 2. og 3. pladsen er i år gået til tobaksindustrien med British American Tobaccosom sikker vinder. Det viser årets Producent Tjek, udført af den danske miljøorganisation Plastic Change i forbindelse med World Cleanup Day i september 2022. Det er ikke blot cigaretskod, der efterlades i naturen. Nikotinposer og dertilhørende plastikæsker samt cigaretpakker, ender også i naturen. Der er dog ingen tvivl om, at det lille undseelige skod tager førstepladsen, og det det estimeres, at der globalt ender 4,5 billioner skod i miljøet hvert år.

Således finder du altså British American Tobacco (med brands som Velo, Prince, Kings), Philip Morris International (med brands som Marlboro, Skjold og Chesterfiels), Imperial Branda (med Winston og Richmond), efterfulgt af Mondeléz International (Oreo, Stimorol og Halls) og Reitangruppen (Rema1000) som top fem af de største plastikforurenere i Danmark.

Her ser du listen over top ti største plastikforurenere:

Læs også: Top 10 største plastikforurenere i Danmark i 2021 er fundet

Cigaretfiltre bør forbydes

Plastic Change har i længere tid presset på for et forbud af cigaretfiltre, som både herhjemme og i resten af verden udgør et væsentligt miljøproblem. I september vedtog et bredt flertal af folketingets partier en aftale om et udvidet producentansvar. Ifølge de nye regler, skal blandt andet tobaksproducenterne fremadrettet afholde omkostningerne til oprydning af cigaretfiltre og andet rygeraffald. Desværre viser erfaringer fra udlandet, at producentansvar ikke løser problemet med rygeraffald i naturen. Det skyldes blandt andet, at omkostningen til oprydning tilsyneladende ikke skaber tilstrækkeligt incitament for industrien til at innovere det lille filter. 

Cigaretfiltre i naturen er et globalt problem, og derfor er et globalt forbud mod cigaretfiltre den eneste rigtige løsning. I den kommende globale plastiktraktat ville et forbud mod cigaretfiltre kunne dæmme op for det enorme forureningsproblem, som tobaksindustrien ikke har været i stand til løse, udtaler Louise Lerche-Gredal, adm. direktør i Plastic Change. 

Det er ikke kun miljøorganisationer, der presser på for et forbud mod cigaretfiltre. Verdenssundhedsorganisationen WHO har udtalt, at der ikke er evidens for, at cigaretfiltre har en sundhedsmæssig effekt og har derfor opfordret til at behandle cigaretfiltre som engangsplastik, der skal forbydes for at beskytte miljøet. 

Det forslag bakker Kræftens Bekæmpelse også op om: Der er ikke noget godt at sige om cigaretfiltre. Filtrene giver falsk tryghed, da de slet ikke beskytter mod de kræftfremkaldende stoffer i røgen. Filtrene gør også det nemmere for børn og unge at starte med at ryge, og endelig forurener de naturen med mikroplast. Derfor er et forbud mod filtre en oplagt idé., udtaler Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse. 

Læs hele rapporten her.

Om Producent Tjek: 

Undersøgelsen er udført af miljøorganisationen Plastic Change i samarbejde med en række frivillige. Det indsamlede og analyserede data er desuden indgået i Break Free From Plastics globale Brand Audit, som afslører de mest plastikforurenende producenter i hele verden. Affaldet til Producent Tjekket 2022 blev indsamlet af 45 personer, der brugte i alt 77 persontimer på indsamlingen. På 12 forskellige lokaliteter i byer, park og skov, og ved kyster, blev der indsamlet i alt 55 kg affald, hvoraf 33 kg (60 %) var plastikaffald. Ialt blev 4567 plastikemner registreret. På 1047 emner (23 %) kunne et varemærke identificeres, og på 952 emner (21 %) kunne også en producent (ejerselskab) bag varemærket identificeres. I alt blev der identificeret 133 forskellige producenter dækkende over 291 forskellige varemærker i dette års Producent Tjek.