Nyheder

Top 10 største plastikforurenere i Danmark er fundet

Idag udgives en ny dansk undersøgelse om hvilke producenter, der hitter listen over top 10 af de største plastikforurenere i Danmark i 2021.

I mange tilfælde er det godt at nå i top 10, men lige netop at være én af de ti producenter, hvis emballager og produkter, der hyppigst bliver fundet i naturen, er nok ikke den titel, man mest ønsker at hverve sig. Det er dog det, der gør sig gældende for producenter som blandt andet British American Tobacco, Royal Unibrew, Carlsberg Group, Mondeléz og Philip Morris International.

Disse nævnte producenter udgør de fem største plastikforurenere, hvis produkter man hyppigst finder i den danske natur. Navnene er fundet i en undersøgelse – et såkaldt Producent Tjek, også kaldet brand audit. Det er Plastic Change sammen med en række frivillige kræfter fra hele landet, der står bag undersøgelsen af Producent Tjekket, der kortlægger og identificerer alle producenter og virksomhedsnavne på henkastet plastikaffald fra naturen. Affaldet er indsamlet og behandlet i forbindelse med årets World Cleanup Day i september, på ni forskellige lokationer på tværs af Danmark, herunder København, Århus og Jyllinge. 

Det er andet år i træk at undersøgelsen finder sted i Danmark og på årets liste er der både gengangere og et par nye navne.

Top 10 plastikforurenere i Danmark 

1. British American Tobacco 2. Royal Unibrew A/S 3. Carlsberg Group 4. Mondelez International 5. Philip Morris International 6. Mars, Incorporated 7. McDonald’s 8. Reynolds American 9. Reitan Group 10. Ferrero Group 

De færreste danskere har måske hørt om Mondelēz International eller Ferrero Group, men de fleste er bekendt med deres varemærker som blandt andet Stimorol, Daim og Kinder. British American Tobacco og Philip Morris International er producenter bag cigaretmærker som Prince og Marlboro.

Nedenfor ses desuden de hyppigst fundne affaldstyper, der er fundet i dette års danske Producent Tjek. Her er det altså cigaretfiltre, slikemballage og engangsplastikkrus, der topper listen over forskellige typer af affaldsprodukter.

Alle resultater kan også læses i denne uddybende four-pager om Producent Tjekket, resultater og metode.

● Det er andet år i træk at Plastic Change laver et Producent Tjek i Danmark. Sidste år var første gang nogensinde, at man undersøgte hvilke producenter og varemærker stod bag henkastet affald i Danmark. Se resultaterne fra 2020 her

● Al dansk data indgår også i den internationale Brand Audit-rapport, tovholdt af bevægelsen Break Free From Plastic, der kortlægger de største forurenere på globalt plan. Rapporten offentliggøres også den 25. Oktober 2021, i optakten til COP26. 

● I år er der blevet foretaget 440 Producent Tjeks i 45 lande verden over.

Handler ikke om at pege fingre 

Formålet med at identificere de ti største plastikforurenere er ikke at pege fingre, men at gøre det tydeligt, at virksomheder også har et medansvar i at løse problemerne med plastikforurening.

Producent Tjek undersøgelserne giver os helt konkret viden om hvilke producenter, der er med til at forurene vores natur med affald. Forbrugerne har givetvis et stort ansvar for at sørge for at affald sorteres og smides korrekt ud i skraldespanden, og ikke i miljøet. Men det er klart, at de producenter, der fremstiller værdiløs engangsplastik emballager, har mindst et ligeså stort ansvar for at sørge for, at vi fremover kun har bæredygtige produkter på markedet, som forbrugerne nemt kan håndtere korrekt,

forklarer Claudia Sick, biolog & miljøfaglig rådgiver i Plastic Change og tovholder på Producent Tjek i Danmark. 

Der foregår allerede politiske samtaler om hvordan virksomheder skal tage et større producentansvar i forhold til plastikforurening – et direktiv som EU har pålagt alle medlemslande at implementere. Hvordan det skal gøres, og hvor omfattende det skal være, er der dog endnu ikke blevet klargjort. Det skal Producent Tjek være med til at synliggøre. Som Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change, uddyber:

Når vi ved hvilke produkter, der ender i naturen og hvor, kan vi i langt højere grad skræddersy løsninger og holde de enkelte producenter ansvarlige. F.eks. viser Producent Tjekket at der er fundet mange engangsplastik-kopper fra Royal, som producenten Royal Unibrew står bag,i forbindelse medet event afholdt i Aarhus. Den kilde til plastikforurening kunne man let løse ved at bruge vaskbare genbrugskopper med pant på. Det har man gjort på mange festivaler og i Københavns Kommune har man stillet krav om at der bruges vaskbare genbrugskrus i forbindelse med events og festivaler – og det virker.

I den grønne omstilling og på vej ind i en cirkulær økonomi skal vi gøre op med engangsbrug og engangsemballager og her skal vi i langt højere grad have producenterne på banen. Inden årets udgang skal der være politiske forhandlinger om det kommende producentansvar på emballage og her byder vi ind med vores data og anbefalinger til et ambitiøst producentansvar med mindre engangsplastik.

Spiller ind i den internationale Brand Audit

Al dansk data indgår også i den internationale Brand Audit-rapport, tovholdt af bevægelsen Break Free From Plastic, der kortlægger de største forurenere på globalt plan.

Her blev det for fjerde år i træk Coca Cola som indtog førstepladsen, efterfulgt af Pepsico, Unilever, Nestlé og Procter&Gambler. Rapporten blev også offentliggjort den 25. Oktober 2021, i optakten til COP26 i Glasgow.

Læs også: Her er de største plastikforurenere i Danmark 2020.