Nyheder

Her er de største plastikforurenere i Danmark

Danmarks første producent tjek løfter sløret for, hvilke mærker og producenter, der er ansvarlige for den største del af identificerbart plastikaffald i den danske natur. Undersøgelsen er udført af Plastic Change i samarbejde med frivillige over hele landet.

Danmarks første Producenttjek udført af miljøorganisationen Plastic Change afslører hvilke mærker og hvilke producenter, der er ansvarlige for den største del af det identificerbare plastikaffald i den danske natur. Top-5 listen består af følgende hverdagskendisser; Stimorol, indtager førstepladsen, Prince (tobak) kommer ind på andenpladsen mens tredje- og fjerdepladsen går til henholdsvis Kinder og Tuborg og på en delt femteplads Haribo og McDonalds.

Producent tjek-undersøgelsen blev gennemført af Plastic Change til årets World CleanUp Day den. 19 september, og blev udført af 120 frivillige på 18 steder i landet. Detaljer om de enkelte indsamlinger, metode og specifikationer kan findes i den fulde rapport, som kan hentes her.

Et hurtigt overblik over de mest forurenende varemærker og producenter kan findes i dette fact-sheet.

Producenter skal holdes ansvarlige

I undersøgelsen blev der i alt identificeret 347 forskellige varemærker fra 196 forskellige producenter. Blot 14 producenter var dog ansvarlig for hele 50% af de identificerbare varemærker. Der er derfor god grund til at interessere sig for disse producenter og deres varemærker og ikke mindst, hvordan vi kan undgå, at der ender i naturen. En løsning er måske det kommende producentansvar, hvor producenterne holdes økonomisk ansvarlige for produkter og emballager.

”Formålet med producenttjek er ikke at hænge producenterne ud og pege fingre. Formålet er først og fremmest at indsamle viden som kan sikre at kommende lovgivning og nye løsninger rammer rigtigt og rent faktisk løser problemet med stigende affaldsmængder og plastik i naturen.”

Anne Aittomaki, Strategisk direktør i Plastic Change.

De tre mest forurenende varemærker og deres producenter er Stimorol fra Mondelez International, Prince fra British American Tobacco og Kinder fra Ferrero Group. Produkter med disse tre varemærker udgør 13 % af det samlede antal produkter med kendt varemærke.
De færreste danskere har nok hørt om Mondelez International men den Schweiziske koncern er allerede et kendt navn fra tidligere års globale producent tjek gennemført af den internationale bevægelse Break Free From Plastic. De sidste to år har Mondelez International nemlig været på top 5-listen over de mest forurenende producenter i verden.

Det danske producenttjek bidrager også for første gang til det globale datasæt af top plastikforurenere i verden, som er udført i 55 lande på seks kontinenter.

Den globale rapport udkommer kl.12 d.2 december 2020 og kan ses her.