Verdens første plastiktraktat til UNEA 5.2

I et historisk øjeblik vedtog FNs medlemslande den 3. marts 2022 et skelsættende mandat, der forpligter verdens lande til at forhandle en juridisk bindende global plastiktraktat. Det skete under FN’s miljømøde, UNEA 5.2, i Nairobi. Sammen med vores globale allierede fik vi presset på for en ambitiøs aftale og samlede mere end 1,1 million underskrifter fra hele verden, der ønsker at stoppe plastikforurening.

Traktaten blev vedtaget til at dække hele plastikkens livscyklus, det vil sige ikke kun den plastik, der ER endt som forurening, men også al den NYE plastik, der bliver produceret. Det er helt afgørende at traktaten også indeholder al den nye plastik, da vi ellers aldrig har en chance for at stoppe forurening.

Over de næste to år skal verdens lande mødes og blive enige om hvordan dette traktat så skal se ud og hvad det skal indeholde, indtil den endelig skal udformes til UNEA 6.0 i 2024.

Kampen er derfor langt fra slut – det er nu, at lobbyister, miljøforkæmpere og de politiske slagsmål begynder.

Vi gjorde det!

Underskriftsindsamlingen er afsluttet

Sammen med miljøorganisationer fra hele verden leverede vi MERE END 1 MILLION UNDERSKRIFTER til FNs Miljøforsamling 2. marts 2022.

I et historisk øjeblik vedtog FNs medlemslande 3. marts 2022 et skelsættende mandat, der forpligter verdens lande til at forhandle en juridisk bindende global plastiktraktat, der dækker hele plastikkens livscyklus.

Læs mere om den nye aftale her

Det skal en global aftale indeholde

Vi efterlyser en juridisk bindende og global traktat, der dækker hele plastikkens livscyklus, herunder udvinding af fossile råmaterialer, produktion, transport, forbrug, bortskaffelse og udbedring. Verdens regeringer bør godkende et mandat fra UNEA5.2 til at forhandle og vedtage en sådan ambitiøs ny aftale, der indeholder specifikke og juridisk bindende bestemmelser og forpligtelser til at forebygge og afhjælpe plastikforurening og dens skadelige påvirkninger.

Vi tog din underskrift med til topmødet i Nairobi

Vi bliver nødt til at mobilisere os hurtigt og vise verdens ledere under FN-miljømødet, at vi er rigtig mange mennesker over hele verden, der ønsker den stærkest mulige aftale til at stoppe plastikforurening. Det har aldrig været vigtigere at vi står sammen end nu, når denne historiske aftale skal udformes. 

Den danske underskriftsindsamling tager vi med os, når vi senere i februar rejser til Nairobi som FN-observatør, og sammen med vores internationale allierede – og deres landes underskrifter – skal presse på for, at vi får en så ambitiøs global traktat som overhovedet muligt.