Artikler

Sådan undgår du skadeligt plastiklegetøj

Plastik indeholder kemi, og noget af det er sundhedsskadeligt. Det gælder desværre også noget plastiklegetøj – derfor har vi samlet 7 råd, som du kan følge, hvis du gerne vil undgå skadeligt plastiklegetøj.

1. Smid plastiklegetøj, der er ældre end 2007, ud

Miljøstyrelsen anbefaler1, at alt plastiklegetøj, der er lavet før år 2007, smides ud. Det skyldes simpelthen, at der er risiko for, at den slags legetøj indeholder dokumenterede giftige stoffer og kemikalier. Det gælder især legetøj i blød plastik.

2. Undgå plastiklegetøj uden varemærke

En god hovedregel til at undgå farlige kemikalier i plastiklegetøj er at gå uden om legetøj uden synligt varemærke eller producent. Når der ikke er nogen afsender på legetøjet, så er der heller ikke nogen at holde op på, at gældende lovgivning bliver overholdt. Der kan også meget vel være tale om en kopivare. Uanset øges risikoen for, at legetøjet kan være proppet med skadelige kemikalier.

Læs også: Legetøj af sort genanvendt plastik kan udgøre en alvorlig trussel mod børns sundhed

3. Blødt legetøj i PVC-plastik indeholder ofte skadelige blødgørere

For at lave plastik bøjeligt, så tilsættes der blødgørere. Blødgørere kan bestå af mange forskellige stoffer,og flere af dem har med tiden vist sig at være giftige. Det er fx tilfældet med ftalater, som bl.a. er kendt for at være hormonforstyrrende.

I EU har man efter dansk forbillede skærpet reglerne for brug af visse ftalater, men det omfatter ikke alle typer af ftalater, og tests2 viser, at lovgivningen ikke har fjernet alle produkter med ftalater fra de danske hylder endnu.

Derfor anbefaler vi, ud fra et sikkerhedsprincip, at undgå blødt plastiklegetøj, da vi ved, at blødgørere er stoffer, som kan være sundhedsskadelige. Der er desuden grund til at gå en lang bue uden om blødt plastiklegetøj købt uden for EU, hvor ftalater ikke er reguleret i samme grad.

4. Brug kun plastiklegetøj til det, som det er lavet til

Visse typer plastik kan afgive kemikalier, når det eksempelvis kommer i kontakt med vand. Brug derfor kun legetøj i badet, der er lavet til det. Undgå også at bruge plastiklegetøj til madvarer.

Læs også: Plastik er en cocktail af kemikalier

Vi har set eksempler på folk, der fx laver is i plastiklegetøj, og det er ikke en god idé. Fødevaregodkendt plastik skal nemlig igennem en anden godkendelsesproces end plastik, der ikke er lavet til fødevarer. Vær også forsigtig med at lade plastik ligge i solen og varmen, da kemikalier fra plasten lettere afgives under sådanne forhold. 

OBS: Undlad også at give dine børn plastikting at lege med, som ikke er lavet til det. Det kunne eksempelvis være en gammel fjernbetjening, som bestemt ikke er lavet til at blive leget med.

5. Har I mange bamser eller andet legetøj af kunststof, så støvsug ofte

igtig mange bamser er lavet af polyester, som er et andet ord for plastik. Den slags plastik afgiver meget let små plastik-fibre til nærmiljøet – herunder i luften i vores hjem, som vi indånder.

Læs også: Mikroplastik i tekstiler kan skade lungerne

Derfor er det en rigtig god idé at støvsuge ofte, hvis dit barn har mange bamser af polyester. Vi kan også anbefale at kigge efter bamser, der er lavet uden kunststof (plastik).

Desuden binder støv masser af kemikalier fra forskellige produkter, og undersøgelser3 viser, at det skader indeklimaet – så også derfor er det generelt godt jævnligt at fjerne støv derhjemme.

6. Gå efter specifikke mærkninger, når du køber plastiklegetøj

En anden god hovedregel at følge er at gå efter plastiklegetøj, der er certificeret med Svanemærket eller EU-blomsten.

Det sikrer nemlig bedst muligt, at der ikke er skadelig kemi i legetøjet, og at produktionen er bedre for miljøet end øvrige produkter på markedet.

Undersøgelser4 viser, at tre ud af fire danskere ville vælge Svanemærket, hvis det var tilgængeligt.

7. Tag en dyb indånding og husk, at du kun er herre over en lille del af den samlede eksponering

Indrømmet, vi bliver selv lidt skræmte ved tanken om al den kemi, der omgiver os i vores hverdag – og ikke mindst i produkter, som bruges af vores børn. Derfor er det godt at rydde ud i de mest oplagte kilder til potentiel skadelig kemi, men samtidig er det vigtigt ikke at få ondt i maven over alt det, man har i sit hjem.

Vi er desværre som forbrugere kun herre over en meget lille del af den samlede eksponering, og så længe producenterne tilsætter det til vores produkter, er det umuligt helt at undgå.

Dog vil vi lige påpege, at du som forbruger kan gøre en forskel ved at efterspørge legetøj uden skadelig kemi i butikkerne og ved at vælge svanemærkede produkter. På den måde kan vi alle være med til at rykke markedet og efterspørgslen på varer, som belaster miljøet mindst muligt og er uden skadelig kemi.

Eksterne kilder:
1: Miljøstyrelsen: Legetøj af plastik
2: Forbrugerådet Tænk: Ftalater: Forbuddet fungerer ikke, som det skal
3: Realdania: Ny undersøgelse af indeklima i daginstitutioner
4: CSR.dk: Danskerne vil gerne handle mere miljøvenligt