Nyheder

Mikroplastik i tekstiler kan skade lungerne

Nyt studie viser, at mikroplastik fra tekstiler kan skade luftveje – både når de er under udvikling ved eksempelvis børn, og når de er under reparation, f.eks. i forbindelse med en luftvejsinfektion som COVID-19.

Vidste du, at en del tøj indeholder og afgiver mikroplastik?

Meget tøj indeholder syntetiske materialer som polyester og nylon, der begge er plastikprodukter, ligesom mange andre typer af tekstiler også indeholder plastik. Vi ved allerede, at almindelig tøjvask af syntetiske tekstiler udleder mikroplastikfibre til spildevandet, og bidrager markant til mikroplastikforureningen i havene, det udgør en trussel for økosystemer.

Mikroplastik i tekstiler ender ikke kun i vores vandveje men også i luften, vi indånder. Menneskabte fibre er til stede alle steder indeluften, og ca. 30% af disse fibre stammer fra plastik, især fra tekstiler. Og seneste forskning tyder på, at dette også kan have konsekvenser for vores lunger.

Læs det fulde studie her: Inhalable textile microplastic fibers impair airway epithelial growth

Mikroplastik fra tekstiler kan være farligt for dig, hvis lunger er under reparation

Et hold af forskere fra Holland og Storbritannien har undersøgt, hvordan mikroplastikfibre fra polyester- og nylontekstiler kan påvirke lungerne, da disse to typer af mikroplastik er de mest almindelige typer af mikroplastik i indeluften. Undersøgelsen har vist, at mikrofibre fra begge typer af materialer kan påvirke lungerne negativt, hvoraf nylon er den mest skadelige af de to.

Et centralt fund i studiet er, at mikroplastik fra tekstilfibre kan påvirke luftveje, der er under reparation. Dette kan f.eks. være tilfældet for personer, som har en kronisk lungesygdom, men det kan også være tilfældet for ellers raske personer, der lider af en luftvejsinfektion.

Ifølge forskerne kan der derfor være særlig grund til bekymring ved mikroplastikforurening fra tekstilfibre i forbindelse med COVID-19, da virussen skader lungerne, som derfor har brug for reparation. Her kan mikroplastikfibrene i lungerne altså hæmme denne reparation.

Også børns lunger kan være udsatte

Forskerne advarer også om, at den daglige udsættelse for mikroplastikfibre kan udgøre sundhedsrisici for mennesker, hvis lunger er under udvikling, herunder børn.

Læs også: Flaskebørn kan indtage over en million stykker mikroplastik om dagen, viser undersøgelse

Samtidig udtrykkes der bekymring for, om det stigende forbrug af plastik kan betyde, at de sundhedsmæssige problemer for mennesker, der potentielt kan associeres med plastik, også vil stige. Her understreger forskerne, at det er noget, der bør undersøges mere i dybden.

Se indslag om undersøgelsen her:

På trods af at problematikken skal undersøges yderligere, så står det dog klart, at mikroplastik i vores tekstiler er en trussel – både for vores økosystemer, f.eks. i forbindelse med tøjvask, men potentielt også for vores sundhed.

Derfor er det vigtigt, at vi tænker over hvilke typer tøj og andre tekstiler, vi køber, og hvordan vi bruger det. Men det er mindst lige så vigtigt, at producenterne tager et ansvar for de materialer, deres produkter er lavet af, så forbrugerne får mulighed for at tage mere bæredygtige valg.

Læs også: EU vil sætte hårdere ind overfor problemet med mikroplastik