Artikler

7 typer plastikaffald, der ikke skal i plastikskraldespanden

Efter vi er begyndt at sortere vores affald i Danmark, så er det gået op for det fleste, at der er utrolig meget plastikaffald. Men selvom meget er lavet af plastik, så er det altså ikke al plastikaffald, der skal i plastikskraldespanden. 

For at undgå en overfyldt plastikskraldespand, og samtidig leve mere bæredygtigt, så kan du med fordel forsøge at undgå varer med unødvendig indpakning, købe mere løssalg og erstatte engangsprodukter med genbrugelige alternativer.

1. Plastikemballage med metalfolie skal i restaffald

Figenstænger, chips, slik og kaffeposer kommer ofte i indpakninger, hvor der både er plastik og metal. Derfor skal det sorteres som restaffald. Produkter, der har både hårde dele af metal og plastdele, skal dog sorteres som metal, da metaldelen kan genanvendes. Det kunne f.eks. være et metallåg med plastikfolie indvendigt.

I Plastic Change arbejder vi for et smartere produktdesign, hvor forskellige materialer ikke blandes sammen. Så kan produktet nemlig genanvendes frem for brændes af.

2. Flamingo skal på genbrugspladsen

Flamingo er ganske rigtigt en type af plastik, men den må altså ikke komme ned til plastikaffaldet. Store stykker rent flamingo kan kun blive genanvendt, hvis det afleveres på genbrugspladsen og sorteres for sig. Små stykker flamingo skal desværre til restaffald, da det ikke bliver genanvendt. 

Flamingo er lavet af en plasttype, der hedder polystyren i ekspanderet form. Polystyren behøver dog ikke være i “skum” form, og findes i mange andre slags plastprodukter f.eks. blomsterbakker, CD/DVD-covers, og køleskabsskuffer. Små produkter af polystyren må gerne sorteres som plastik, men større produkter skal på genbrugspladsen.

3. Melamin-plastik skal i restaffald

Den klassiske margrethe-skål og flere andre køkkenservice f.eks. grydeskeer, børneplast-tallerker og -skåle er lavet af melamin-plast. Det kan ikke genanvendes og skal derfor i restaffald.

4. Plastiklegetøj af PVC skal på genbrugspladsen

Plastiklegetøj kan være lavet af PVC-plastik (plasttype #3 i trekant-symbolet), og det skal afleveres på genbrugspladsen. Det gælder faktisk al PVC-affald.

Derudover kan der i plastiklegetøj være elektroniske foranstaltninger, der gør, at det skal sorteres som elektronisk affald. Hvis legetøjet er uden elektronik og ikke af PVC, og der står på produktet, at det må sorteres som plastik (f.eks. med trekant-symbolet med plasttype #1, #2, #4 og #5), så må det gerne sorteres som plastik derhjemme.

Hvis plastiklegetøjet er lavet af flere forskellige materialer, så skal de så vidt muligt sorteres enkeltvis. Se mere i punkt 7.

Læs også: Sådan undgår du skadeligt plastiklegetøj

5. Toiletbørster og tandbørster skal i restaffald

Selvom disse produkter jo ofte er lavet af plastik og derfor teoretisk og teknisk set godt kan genanvendes, så er der også et hygiejne-hensyn at tage.

Selvom meget af håndteringen og sorteringen i dag foregår med robotter, så er der også manuelt arbejdskraft involveret, og her kan brugte toiletbørster og bleer (som også består af plastik), hvor sundhedsskadelige bakterier særligt vokser på, udgøre en risiko for de mennesker, der arbejder på affalds- og sorteringsanlæg.

Derfor skal toiletbørster, bleer og tandbørster i restaffald.

6. Ødelagte bioposer skal i restaffald

I de fleste kommuner udleveres grønne bioposer til madaffald. Ofte er de lavet af såkaldt bionedbrydelig plastik. Det er en type plastik, der ikke kan genanvendes, og det risikerer at forurene genanvendelsen af plastik, hvis det sorteres sammen med andet plastik.

Derfor skal tomme bioposer smides i restaffald. Fyldte bioposer med madaffald skal i madaffald. Typisk sorteres bioposen fra senere i processen, hvor den ofte ryger videre til forbrænding, mens madaffaldet bioforgasses og komposteres. Derfor må tomme ødelagte poser heller ikke komme ned til resten af madaffaldet, da det gør det sværere at sortere posen fra.

I enkelte kommuner bliver den bionedbrydelige plastpose dog behandlet og komposteret i et industrielt komposteringsanlæg, hvor der er kontrol over processen. Danmark har dog kun ét enkelt industrielt komposteringsanlæg. 

OBS: En bionedbrydelig biopose må, ligesom alt andet bionedbrydelig/komposterbar plastik, aldrig smides i naturen, da det ikke nedbrydes hurtigt og ordenligt i det fri.

7. Plastikaffald, der består af forskellige materialer, skal forskellige steder hen

Mange produkter i dag er desværre fortsat lavet af forskellige slags materialer (plastik, metal, pap, glas, tekstil) eller sammensat af forskellige typer plastik. Hvis det er muligt skal delene skilles fra hinanden og sorteres i forskellige fraktioner.

Men ofte er det ikke muligt, og det besværliggør eller umuliggør genanvendelsen. Derfor er hovedreglen, at hvis affaldet ikke kan skilles ad i de forskellige materialer, så skal det i restaffald.

Et andet tip er, at hvis du er i tvivl om, hvor affaldet skal hen, så smid det restaffald. Ellers risikerer det at forurene f.eks. plastikfraktionen til genanvendelse, også selvom maskiner ofte eftersorterer affaldet (men denne proces er ikke fejlfri).

Enkelte produkter sammensat af blandede materialer kan dog godt sorteres til genanvendelse. Fx mælkekartonen (og andre kartoner), der består af både papir, metal og plast, som skal sorteres som “mad- og drikkekartoner”. I mange kommuner er det i samme spand som plastikaffaldet. Et andet eksempel er metallåget med plastik indvendigt, som skal sorteres som metal.