Nyheder

Legetøj af sort genanvendt plastik kan udgøre en alvorlig trussel mod børns sundhed

En ny banebrydende undersøgelse har analyseret virkningen af giftige kemikalier i børns plastiklegetøj på menneskeceller. Undersøgelsen viser, at legetøj, der er fremstillet af visse typer genanvendt plastik er giftigt for mennesker, og kan bidrage væsentligt til det daglige niveau af dioxin-indtag for børn, der sutter på eller tager deres legetøj i munden. Niveauerne af giftige kemikalier, som blev fundet i alle de undersøgte prøver, var sammenlignelige med de niveauer, der findes i farligt affald, som f.eks. bundasken fra forbrændingsanlæg.

Forskerne har undersøgt legetøj og legetøjskomponenter lavet af sort plastik, der er indkøbt i Tyskland, Tjekkiet, Argentina, Indien, Nigeria og Portugal. Sort plastik stammer ofte fra genanvendt elektronikaffald, der er kendt for at indeholde flammehæmmende kemikalier, som er giftige for menneskeceller. Undersøgelsen er den første af sin slags, der viser de toksiske effekter på menneskeceller fra legetøj fremstillet af genanvendt plastik, og er udarbejdet af et team af forskere fra Arnika, BioDetection Systems og International Pollutants Elimination Network (IPEN). Undersøgelsen konstaterer farlige og høje niveauer af flammehæmmende stoffer og dioxin i det udtagne legetøj – og i koncentrationer, der kan sammenlignes med farligt affald.

Konklusionerne er ganske bekymrende, og peger på et tydeligt hul i vores nuværende måde at tænke cirkulær økonomi, hvor vi har altoverskyggende fokus på at øge genanvendelsen. De nuværende systemer og processer muliggør ganske enkelt, at affald med skadelig kemi indgår i genanvendelsesprocessen. Det resulterer i, at produkter lavet af genanvendt plastik kan være både forurenede og direkte giftige, som denne stikprøve viser.

Derfor opfordrer forskerne til øjeblikkeligt at sætte ind på at ændre de globale genanvendelsessystemer for at forhindre, at farlig kemi i genanvendt plastik kan indgå i genanvendelsesstrømmene.

Den peer-reviewede videnskabelige artikel fra undersøgelsen offentliggøres i juli-udgaven af Chemosphere.

Læs hele pressemeddelsen fra IPEN her

I forrige uge på Jordens Dag havde dokumentarfilmen The Story of Plastic verdenspremiere i 134 lande verden over. Filmen viser, hvordan genanvendelse på globalt plan har slået fejl, og hvordan Vestens plastikaffald hober sig op og eksporteres til genanvendelse i Asien, med store konsekvenser for mennesker og miljø. I den kommende weekend fra 8.-10. maj tilbyder Plastic Change en gratis ekstravisning af filmen af filmen online.