Artikler

Danmark som foregangsland? Overshoot Day fortæller en anden historie

Vi hører det hele tiden. ”Danmark har en grøn førerposition”, ”Danmark i førertrøjen”, ”Danmark som grønt foregangsland”. Vi har hørt det så mange gange, at vi næsten tror på det. Nogle er måske endda helt overbevist om, at det forholder sig sådan. Desværre er det langtfra sandheden. Bortset fra en fortælling om vindmøller og en førerposition i antal cyklister, så er der langt til den grønne førerposition, som vi så gerne vil påberåbe os. Og hvad værre er, så sakker vi bagud i feltet.

Earth Overshoot Day er dagen, hvor vi har opbrugt den del af klodens ressourcer, som kan gendannes på et år. For Danmarks vedkommende har vi opbrugt vores andel af klodens ressourcer allerede den 26. marts. Hvis hele verden levede, som vi gør, ville vi derfor have brug for fire jordkloder. Det er ikke en holdbar udvikling.

Derfor er det også nedslående at være vidne til, at de fleste politiske beslutninger og investeringer ikke understøtter den grønne førerposition, som ligger lige for fødderne af os, hvis vi vil. Politisk kunne vi beslutte at skabe de rette rammebetingelser for industrien til at udvikle nye og innovative forretningsmodeller og understøtte grøn vækst snarere end bare at understøtte vækst for enhver pris.

I et velfærdsland som Danmark med et højt forbrug og enorme affaldsmængder, har vi netop et særligt ansvar for at finde balancen mellem en fortsat høj levestandard og et bæredygtigt samfund med respekt for klodens ressourcer.

Ikke alle virksomheder, produkter og systemer vil overleve den grønne omstilling. Og det må heller ikke være ambitionen. Ambitionen skal være at gøde jorden for nye grønne sektorer og nye grønne arbejdspladser.

Louise Lerche-Gredal, Adm. direktør, Plastic Change

Også inden for plastik, engangsprodukter og emballager har vi et ansvar for at finde løsninger, som reducerer vores forbrug. Løsninger, hvor vi bruger vores ressourcer smartere, eksempelvis ved at gå fra engangsbrug til flergangsbrug. Lige nu ser vi nye grønne virksomheder dukke op med løsninger, som vil reducere vores samlede ressourcetræk. Det er genbrugsløsninger på takeaway og kaffekopper fra kleen hub, det er to-go-kopper fra Bykop, det er måltidskasser fra Simple Feast, som vaskes og bruges igen og igen. Og hvorfor stoppe her? Vores ambition skal være et velfærdssamfund – et foregangsland -, hvor affald ikke eksisterer, og hvor alle ressourcer udnyttes optimalt. Kun på den måde kan vi rykke datoen for Danmarks Overshoot Day.

Det forpligter at sigte mod rollen som foregangsland. Det betyder nemlig, at vi skal gå foran, sætte barren højest og inspirere andre lande i forhold til den grønne agenda. Det er ikke en let opgave, og det vil både kræve samfundsændrende politiske beslutninger, et omstillingsparat erhvervsliv og ændrede forbrugsmønstre. Til gengæld tror vi på, at der ligger en grøn vindermulighed lige for næsen af os, hvis vi tager udfordringen op og skærper ambitionerne for et grønt velfærdssamfund.