26,5 tons affald blev ryddet op til årets World Cleanup Day i Danmark

Alle der deltager til World Cleanup Day er en del af noget større. Sidste år deltog 180 lande og mere end 21 millioner mennesker i World Cleanup Day. I år blev dagen afholdt d. 19. september, hvor Plastic Change inviterede alle til at rydde op sammen med resten af verden.

Vi endte med at være op imod 15.000 danskere, fordelt på mere end 750 oprydninger, der sammen fik samlet min. 26,5 tons affald på bare få timer. Det er mere end en fordobling af antal oprydninger og kilo i forhold til World Cleanup Day 2019, så alle skal være rigitg stolte af at have været med til at slå rekorden for den danske indsats. Læs mere her hvordan det gik.

Vi vil ikke kun rydde op

Hvor mange, der deltager og hvor mange kilo, der bliver samlet op fra hver enkelt oprydning er blevet registreres efter dagen. Plastic Change er landekoordinator for Danmark, og sammen med alle landekoordinatorer fra alle hjørner i verden, viser vi i fællesskab at vi vil gøre mere ved den stigende plastikforurening, når vi laver disse optællinger. De skal nemlig alle bruges i den politiske kamp og i arbejdet med virksomheder tværs over hele verden. Derfor opfordrer vi alle til at registrere deres oprydning i ovenstående boks, så vi har overblik over hvor mange oprydninger der findes, og så du nemmere kan registrere dine optællinger.

I år satte vi, sammen med blandt andet Miljøministeriet og Skodbevægelsen, ekstra fokus på cigaretskod, da skod er det, vi finder allermest langs europæiske strande og kyster. Hvad mange måske heller ikke ved er, at der er plastik i cigaretfiltre. Så alle steder hvor du finder et cigaretskod, finder du også et stykke plastik, som er hundredevis af år om at nedbryde til mikroplastik og ødelægge den smukke natur. Vi opfordrer alle til at gøre lidt ekstra for at fokusere på disse små naturfjender.

Plastic Change sætter navn på de største miljøforurenere i Danmark

Foruden landsdækkende affaldsindsamlinger til årets World Cleanup Day, så har Plastic Change iværksat et Producent Tjek – også kaldet Brand Audits – i 12 lokationer i landet. Det vil sige affaldsindsamlinger, hvor der efterfølgende systematisk bliver identificeret hvilke producenter, der står bag det fundne affald. De forrige to år har en stor del af de deltagende lande til World Cleanup Day afholdt Producent Tjeks, og sat store brands som blandt andet Coca-Cola, Nestlé og Pepsico øverst på listen over miljøforurenere i naturen. Det er en uheldig titel at få og har resulteret i et pres på, at selvsamme brands, koncerner og andre virksomheder tager et større ansvar for måden, de producerer deres produkter, så de ikke ender i naturen.

Resultaterne for Producent Tjekket i Danmark er endnu ikke opgjort, men forventes at være klar i løbet af oktober måned.

VAR DU UDE OG RYDDE OP TIL WORLD CLEANUP DAY?