Artikler

Verdens største affaldsindsamling, og igen i år sættes der navn på de producenter, der sviner mest i Danmark

Til World Cleanup Day bliver nationale og internationale brands og producenterne bagved navngivet, hvis affald fra deres produkter bliver fundet i naturen i Danmark.

Lørdag den 18. september afholdes der for fjerde år i træk, World Cleanup Day, hvor mennesker fra hele verden rydder naturen for skrald. Miljøorganisationen Plastic Change har de seneste år været tovholder for initiativet i Danmark, og står igen i år i spidsen for at kortlægge producenterne bag affaldet, under en række indsamlinger.

Handler ikke længere kun om affaldsoprydninger

Omtrent 10 steder i Danmark bliver der foretaget såkaldt Brand Audits – eller Producent Tjek – hvor vi sammen med andre frivillige danskere, identificerer de producenter, der står bag plastikaffaldet, som vi finder i naturen. Sidste år var det brands som Stimorol, Prince, Kinder, Tuborg, og Haribo & McDonalds, der lagde navne til de top fem mest forurenede brands i Danmark, konkluderer en rapport udarbejdet af Plastic Change. En ærgerlig liste at være topscorer på. 

Resultaterne fra Producent Tjek skal bruges til at skubbe til politikere og virksomheder til at komme ind i kampen, og tage ansvar, for plastikforurening. For det skal altså ikke kun være borgernes opgave at rydde affald op i naturen, år efter år: 

Producent Tjek giver os helt konkret viden om hvilke varemærker og producenter, der er med til at forurene vores natur med affald. Forbrugerne har givetvis stadig et ansvar for at sørge for at affald sorteres og smides korrekt i skraldespanden, og ikke i miljøet. Men det er klart, at de producenter, der fremstiller værdiløs plastik, har mindst et ligeså stort ansvar” siger Claudia Sick, som er biolog og miljøfaglig rådgiver i Plastic Change.

Producent Tjek har fundet sted i over 50 lande de seneste tre år, ledt af bevægelsen Break Free From Plastic, hvor navne som Coca-Cola, Nestlé og PepsiCo blev identificeret blandt de globalt mest forurenende virksomheder af affald i naturen. Denne nye viden har allerede skabt et stort pres på virksomhederne til at tage et større ansvar for den måde de producerer deres produkter, så de ikke ender i naturen. 

“Producent Tjek tilgangen er verdenssamfundets  bedste bud på at flytte ansvaret for forurenende indpakning og emballage over på producenterne. Virksomhederne skal pålægges hele ansvaret for produkt og indpakning fra design til affaldshåndtering og oprydning i naturen. Det skal i fremtiden ikke længere være gratis at sætte produkter på markedet, hvis indpakning har høj risiko for at ende i naturen” Siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change. 

Største civile begivenhed i verden

World Cleanup Day er verdens største civile begivenhed. Sidste år deltog 166 lande og mere end 11 millioner mennesker. Op imod 15.000 af dem var danskere, der tilsammen fik indsamlet mere end 26,5 tons affald i den danske natur, fordelt på omtrent 750 oprydninger.

Producent Tjek og oprydninger I kan deltage i: 

  • Kl. 9-14: Mød Plastic Change ved Gammel Strand i København: Mød hele holdet fra Plastic Change med stifter Henrik Beha Pedersen i spidsen, samt Miljøpunkt, når de stiller op på Gammel Strand 40-52 og udfører et Producent Tjek. Der vil være live musik, Trash Art laver kunst af skralden, der bliver serveret gratis kaffe af KleenHub, Letz Sushi giver gavekort med Pant Z, blandt andet. Kontakt: Anne Aittomaki tlf.: 26142070
  • Kl.10-14: Producent Tjek i Jyllinge med frivillige – selve affaldsindsamlingen foregår før kl. 12, men optællingen og registrering af affald i forbindelse med producent tjekket foregår efter frokost. Kontakt: Douglas, tlf: 29822010