Nyheder

EKSTRA TILBUD PÅ INGENTING: At bytte Black Friday ud med Buy Nothing Day har aldrig været billigere

Over 90% af danskerne kender til konceptet om den nydanske ‘højtid’, Black Friday, der for blot få år siden gjorde sit indtog i Danmark. Du er sikkert også én af dem, der kan nikke genkendende til følelsen af stress og iver, når man i ugen op til næste fredag, bliver bombarderet med ”DU HAR ALDRIG SET NOGET LIGNENDE”-tilbud, ”Køb det før din nabo”-opfordringer og ”Køb 7, men betal kun for 5”-flirtende pop-up reklamer. 

Det kan være svært at undgå fristelsen til at bruge penge, når tilbuddene lyder for gode til at være sande, men vi danskere har ét af de højeste overforbrug. Eksempelvis når det kommer til tøj, hvor der i snit kun er 3 ud af 10 stykker tøj i vores klædeskab, der bliver brugt. Samtidig med det, mener hver 4 ud af 10 dansker, at de ønsker at leve mere bæredygtigt. Dét er jo helt sort.

Derfor tager vi i Plastic Change kampen op, hvor vi igen i år bytter Black Friday ud med Buy Nothing Day. Vi vil gøre det nemt at vælge Black Friday fra og Buy Nothing Day til, i håbet om, at vi vil tænke mere over mængden af vores (over)forbrug. Samtidig opfordrer vi alle til at dele med os, hvad I ellers laver på en sådan dag, end at bruge penge. Sidste år delte vi tips til hvordan man undgår at bruge penge, og det vil vi selvfølgelig gøre igen i år.

OBS – spring over hvis du ikke er i tvivl om, at du vil overholde Buy Nothing Day:
Hvis du stadig overvejer ikke at overholde Buy Nothing Day, er enhver støtte til Plastic Change kærkommen. Ja, vi beklager for reklamen, men vi er en lille, dansk miljøorganisation med en STOR agenda om at mindske plastikforurening i naturen. Vi arbejder for en mere bæredygtig plastikproduktion; med fokus på hvordan vi bruger mindre unødvendig engangsplastik, og hvordan får meget bedre genbrugssystemer, så vi ikke genererer så meget affald. Buy Nothing Day er derfor den perfekte anledning til at tale om unødvendigt overforbrug (af plastik).
Vi mener desuden, at ALLE skal løfte i flok, og derfor “peger vi aldrig fingre” af én, men af alle, hvilket gør, at vi blandt andet arbejder politisk, med virksomheder, med civilbefolkning, internationalt arbejde, dokumentation og med undervisning til børn. Vi har brug for al den støtte vi overhovedet kan få. Men forbehold for, at vi ikke giver rabatter.

Her får du 10 meget simple (og helt gratis) tips til, hvordan du køber ingenting på Buy Nothing Day:

1. Den perfektionistiske: Redigér dine familiefotos

Sad tandpastasmilet ikke helt i skabet, selvom fotografen fik alle til at sige ‘appelsiiiiiin’ mindst 15 gange? Vi har hørt, at der på det seneste er blevet lidt trendy at redigere skolefotos, familiebilleder og lignende. Så dagen i dag er oplagt til at få gang i billedbehandlingsprogrammet, og gennemgå hele familiealbummet til alt fremstår ‘picture perfect’!

2. Den tidskrævende: Ryd op i gemmerne

Har du også lidt for meget tøj i garderoben, du aldrig får styr på? Grib chancen nu! Måske du endda finder noget bagerst i skabet, du havde glemt, du ejede.

3. Den givende: Tag til byttemarked

Når du har endevendt klædeskabet, er du sikkert faldet over en ting eller to, du ikke får brugt længere. Fredagen bugner heldigvis af byttemarkeder, hvor andre kan få glæde af dine ubrugte ting – og du kan få “nye” ting med hjem, som du selv står og mangler, eller kan give i unikke julegaver. Find et byttemarked i nærheden af dig via linket ovenfor.

4. Den engagerede: Tag med til klimastrejke

Hvad med at starte dagen i den ‘grønne’ facon? Fridays for Future Denmark begraver Black Friday og organiserer Green Friday Klimastrejke over hele landet. Arrangementet er stablet på benene af en lang række græsrodsbevægelser og NGO’er, hvor Plastic Change også er involveret. Find en klimastrejke i nærheden af dig via linket ovenfor.

5. Den fornuftige: Afmeld dine ubrugte abonnementer 

Betaler du for en masse tjenester, du aldrig bruger? Så har du her en oplagt mulighed for at få luget ud i dine abonnementer. Og husk, at du altid kan tilmelde dig igen, hvis du kommer til at savne nogle af dem.

6. Den hyggelige: Inviter vennerne på restemad og spilaften

I Danmark er vi jo kendt for ‘hygge’. Hvorfor ikke gøre hvad vi er bedst til? Har du dertil rester i køleskabet? Hvorfor så ikke trylle dem om til et lækkert festmåltid, og invitere vennerne på middag? Bagefter kan I finde terningerne frem, eller tage et slag Bezzerwizzer! Mangler du inspiration til lækre og nemme opskrifter med restemad? Se mere her

7. Den opslugte: Lån en god, gammeldaws bog

Har du altid gerne ville lære alle danske svampe – udenad? Eller dine venner har talt i månedsvis om den nye bestseller, men du har endnu ikke haft lejlighed til at få læst den. I dag har du tid til at tage et smut forbi biblioteket og låne den med hjem – og så er weekendens underholdning da vist også reddet (det var så lidt)!

8. Den virkelig langhårede: Klip dig selv

Måske ikke den mest oplagte idé – men hvis du føler dig skarp med saks og trimmer, og ikke har alt for store krav til frisuren, så hvorfor ikke? :)

9. Den “glemsomme”: Lad dankortet blive hjemme (og slet Mobilepay)

Kan du bare ikke modstå fristelsen til at svinge kreditkortet? Mind dig om at glemme det derhjemme, og medbring evt. en flad 50’er til dagen og vejen, hvis der skulle opstå et nødstilfælde. 

10. Den smarte: Brug Tornerose-tricket

Så du noget på vejen hjem, som du ganske enkelt må eje? Gå hjem og sov på det i 30 dage. Ofte er måneden pludselig gået uden at du har skænket det en tanke, og du har sparet en masse penge ved bare at vente. Og har ventetiden overbevist dig om, at købet alligevel er pengene værd, er der større chance for, at du virkelig bliver glad for det – også selvom det er uden 25% rabat.

Bonus tip: Gør som så mange andre, og gå en tur i det fri #OptOutside

Frisk luft har altid gjort det godt. Hvad end det er med gode mennesker, med hunden eller en alenetur, så hvad med at nyde en god tur i den danske natur? Der findes mange længere vandreruter i hele Danmark. Tag gerne en brugt pose med i hånden, så du kan samle affald op på din vej, og hvis du føler dig rigtig garvet, så brug app’en Litterati eller Marine Litter Watch til at identificere det, du finder.
Friluftsmærket REI begyndte for nogle år siden at give alle deres 12.000 medarbejdere en betalt fridag på Buy Nothing Day, for at de kunne gå ud i naturen (det er trods alt også udendørstøj og udstyr, de sælger), og dét synes vi også er en dag med mening. Det har sidenhen startet en mindre bevægelse om at #OptOutside.