Artikler

5 løsninger, der ikke stopper plastikkrisen

Der er efterhånden ikke nogen tvivl om, at plastikkrisen er en reel krise, men hvordan den skal løses, er der mange forskellige bud på. Vi har her samlet fem populære bud, som måske lyder godt, men som i det store billedet ikke er en god vej at gå – i hvert fald ikke, hvis vi skal komme plastikkrisen til livs. 

Og til sidst vil vi selvfølgelig løfte sløret for, hvad der rent faktisk skal til for at bekæmpe den massive plastikforurening verden kæmper med.

1. Bionedbrydelig plastik

Det her er nok en af de mest populære løsninger, når det kommer til plastik. Men bionedbrydelig plastik bliver IKKE nedbrudt i naturen eller i hjemmekomposten

Hvis bionedbrydelig plastik skal nedbrydes, så skal det foregå på nogle særlige anlæg, hvor der er de helt rette forhold, der gør det muligt for plastikken at blive nedbrudt. Det kan på ingen måde garanteres i naturen eller derhjemme. 

Derudover kan den her type plastik ikke genanvendes. Faktisk skal bionedbrydelig plastik i restaffald, og ender altså typisk sine dage på forbrændingen. 

Læs også: 8 sejlivede myter (og et par sandheder) om plastik

2. Genanvendt plastik

Helt overordnet, så kan genanvendt plastik ikke løse plastikkrisen, fordi mekanisk genanvendt plastik kun kan genanvendes et vist antal gange, før det ikke egner sig til den slags genanvendelse mere.

Selv hvis vi havde et fuldstændigt lukket system for mekanisk genanvendelse af plastik, så ville der altså stadig skulle produceres mere plastik løbende. 

Derudover er der med genanvendelse en stor risiko for, at firmaer griber muligheden for at fremstå mere bæredygtige og vælger at tage højkvalitetsplastik, der kan genanvendes til fødevarer, og laver det om til noget andet.

3. Oprensning af havene

Plastik i havet er et kæmpe problem, men det kan ikke løses ved forskellige teknologier, der skal fjerne plastikken. 

For det første koster det enormt mange penge at udvikle og drive den slags teknologier – penge, der i vores optik kunne være brugt mere fornuftigt. 

For det andet så er det stort set umuligt at fjerne al mikroplastik fra havet. Ikke engang al makroplasten, som kan ses med det blotte øje, kan fjernes, da det meste ligger flere hundrede meter under havets overflade og er både dyrt og svært at hente op. 

For det tredje så er det symptombehandling at fokusere på at fjerne plastikaffald fra havet. Det giver langt bedre mening at fokusere på at løse årsagen til plastikken i havet = nemlig den enorme overproduktion.

Læs også: Et loft over plastikproduktion kan blive en realitet i en kommende global plastikaftale

4. Byt plastik ud med et andet materiale

Indrømmet, den her kunne faktisk godt være med til at løse problemerne med plastik, men den er vigtig at have med, for det er bestemt ikke vejen frem. 

I dag kommer der nemlig flere og flere alternativer til især engangs-plastikprodukter, og det er dybt problematisk ud fra et biodiversitets- natur- og klimaperspektiv. 

Alle engangsprodukter kræver nemlig ressourcer at producere, og de ressourcer går tabt, efter produktet er brugt en enkelt gang. 

5. Kemisk genanvendelse af plastikaffald

Fotograf: Delphine Levi Alvarez

Det her er endnu et eksempel på, at mange forsøger at symptombehandle plastikkrisen frem for at fokusere på at løse årsagen til problematikken. 

Kemisk genanvendelse dækker over teknologier, der kemisk genanvender plastik. Det er ikke vejen frem mod en verden uden plastikforurening, selvom nogle af teknologierne kan bruge plastiktyper, der i dag ender i afbrændingen. 

For det første er teknologierne energitunge og udleder mange drivhusgasser

For det andet generer processerne i kemisk genanvendelse rigtig meget kemi-affald. 

For det tredje er der stor risiko for greenwashing, som på sigt kan føre til, at bedre løsninger undermineres. 

Læs også: Kraftig opfordring til danske ministre om fortsat arbejde mod skadelig kemi i EU lovgivning

Vejen frem er reduktion

Kort sagt så er den eneste løsning på plastikkrisen at producere mindre plastik.

Det betyder, at vi skal til at tænke plastik som et nødvendigt onde og kigge på, hvor det er allermest nødvendigt som fx i sygehusvæsenet.

Det kræver en bred og langsigtet tilgang til plastikproblemet, hvor plastikforbruget skal reduceres i alle sektorer og brancher.

Eksterne kildereferencer: Zetland: En dreng svømmede ind i et hav af plastik på sin ferie