Nyheder
Finsk stormagasin: Steriliserer genbrugelige madbokse med UV-lys
Foto: Tallinn University of Technology
Vi bruger enorme mængder af engangsemballager hver dag, som forurener og er et unødvendigt træk på jordens ressourcer. Derfor skal vi i lang højere grad fokusere på genbrugssystemer til emballager, men det kræver naturligvis, at hygiejnen er i top. Det vil finsk stormagasin sikre ved hjælp af UV-lys.
For at løse plastikkrisen er det nødvendigt, at vi bevæger os væk fra lineær tænkning og systemer med engangsbrug og over til cirkulære systemer med flergangsbrug. Det indebærer, blandt andet, genbrugelige madbokse til takeaway og fødevarer. Og det kræver naturligvis, at hygiejnen er på plads i effektive systemer, når de mange genbrugelige emballager skal rengøres og steriliseres.
Læs også: Genbrugelig emballage er op til 85% mere klimavenlig end engangsemballage, fastslår rapport
En af de metoder, der kan bruges til at sikre, at hygiejnen er på plads, er UV-lys. Netop den vej, går det finske stormagasin Stockmann, når de skal sterilisere deres genbrugelige madbokse.
UV-stråling sikrer steriliserede emballager på otte sekunder
Stockmann har sammen med forskere fra Tallinn University of Technology i Estland udviklet apparatet Violetta, som ved hjælp af UV-stråling steriliserer genbrugelige madbokse, så de sikkert kan bruges igen og igen.
Apparatet sikrer gennem UV-stråling, at madboksene bliver sikre at bruge på kun otte sekunder. UV-lyset sikrer, at boksene er sterile og forhindrer, at bakterier kan formere sig. Lignende metode med brug af UV-lys bruges typisk også til at sterilisere medicinsk udstyr.
En af de forskere, der har været med til at udvikle Violetta, udtaler, at:
Engangsmadbokse har været et stort problem for grøn tænkning. Produktudviklere har altid arbejdet med problemer, og det er en spændende udfordring at løse dem! Brug af lignende apparater er almindeligt inden for medicin, men det er nyt at bruge Violetta i detailhandlen. Violetta bringer medicinsk renhed til madafhentning.
Toivo Tähemaa, forsker ved Tallinn University of Technology og udvikler af Violetta
Læs også: Kleen hub: dansk-udviklet takeaway-emballage der kan bruges igen og igen
Kunderne ønskede færre engangsemballager
Stockmanns rejse mod genbrugelige madbokse og sterilisering med UV-stråling startede som et ønske om mere bæredygtighed fra kunderne.
Stockmanns kunder foreslog at få pakket deres mad i egne medbragte beholdere for at reducere brugen af engangsemballager og dermed hjælpe miljøet. Herefter tog Stockmann dog selv ansvar for deres emballager og begyndte processen med udviklingen af Violetta, så stormagasinet kan tilbyde genbrugelige madbokse til deres kunder og samtidig sikre, at hygiejnen er på plads.
I Plastic Change ser vi positivt på tiltag, hvor virksomheder selv tager ansvar for deres emballager og disses miljøaftryk. I Danmark bør vi lade os inspirere af Stockmanns innovative tilgang til at løse et problem med store mængder af engangsemballager, hvor de samtidig imødekommer kundernes ønske om mere bæredygtige muligheder for at købe mad med hjem.
Læs også: Dansk NGO og ny start-up vil skabe et nyt retursystem for emballage