Artikler

Kleen hub: dansk-udviklet takeaway-emballage der kan bruges igen og igen

Foto: kleen hub

Det danske start-up kleen hub tager kampen op mod vores engangskultur ved at give restauranter og cafeer et genbrugeligt alternativ til takeaway-emballage og to-go-kaffekopper.

Takeaway er ofte lig med et stort spild af engangsemballage, der ender i skraldespanden, så snart maden er spist. Men kan det virkelig være rigtigt, at man ikke kan nyde et lækkert takeaway-måltid uden at få en masse affald med i købet, der i sidste ende kan være til skade for miljøet? Det må kunne gøres smartere – og det mener det danske start-up kleen hub også, at det kan.

Kleen hub er en dansk virksomhed, der formidler genbrugelig emballage til takeaway-branchen via en smartphone-app. Virksomheden lancerede i oktober 2020 Danmarks første retursystem for takeaway-madbokse, og i januar 2021 tog de endnu et skridt og lancerede Danmarks første retursystem for to-go-kaffekopper.

I Kleen hubs app kan forbrugerne se de steder, hvor de kan få deres mad eller kaffe med i de genbrugelige beholdere. Via appen registreres det, når beholderne udleveres, samt når de skal afleveres igen til ét af de steder, der er med i ordningen. Når emballagen er returneret, bliver den vasket og klargjort til næste kunde.

Læs også: Engangskopper afgiver mikroplastik og skadelige stoffer i varmt vand

Kleen hub genbrugelig to go kaffekop
Genbrugelig to-go-kaffekop fra kleen hub. Foto: kleen hub

Det skal være nemt og billigt

Det skal være nemt og billigt for forbrugeren, hvis man skal vælge engangsemballage fra til fordel for genbrugsemballage, mener Giuseppe Lanzafame, Co-Founder af kleen hub:

“Vi mennesker har brug for, at tingene er enkle, hvis vi skal tage en løsning i brug. Med vores service har vi netop gjort det enkelt. Forbrugeren behøver ikke at huske sin egen genbrugelige kop, for koppen er allerede på cafeen, hvor man kan låne den. Og så har vi gjort det endnu enklere ved at give forbrugeren mulighed for at returnere deres kop eller madboks til enhver af vores partnerrestauranter eller -cafeer inden for 10 dage.”

Selvom kleen hubs beholdere er af høj kvalitet, har virksomheden valgt at gøre løsningen billig for forbrugeren – det er nemlig helt gratis at låne beholderne, medmindre de ikke er returneret inden for 10 dage.

Hvis vi vil opnå gode miljømæssige resultater, så har vi brug for meget holdbare beholdere, og hvis man skulle tage et depositum for dem, vil det blive dyrt. Forestil dig, hvis vi bad om 75 kr i depositum pr. beholder, så ville ingen bruge os. Eller forestil dig, at vi bad om 5 kr, så ville vi være tvunget til at udbyde en meget billig plastikkop eller -madboks, der let går i stykker. Derfor har vi valgt en anden løsning, hvor vi igennem vores app kan låne folk en dyr madboks eller kop uden at bede om et depositum. Og så opkræver vi kun brugeren, hvis ikke beholderen er blevet returneret.

Giuseppe Lanzafame, Co-Founder af kleen hub

Læs også: Genbrug kommer til at ændre vores syn på hverdagsemballage

Direkte feedback gennem appen motiverer forbrugeren

Returraten på kleen hubs beholdere er 96%, og Guiseppe Lanzafame glæder sig over, at langt de fleste af brugerne leverer beholderne tilbage, så de kan bruges igen og igen. Guiseppe mener selv, at én af grundene til den høje returrate kan være den direkte feedback, som brugerne får igennem appen.

Vi giver direkte feedback i appen, så brugerne kan se, hvor mange engangsmadbokse og -kopper de har sparet, og hvor meget plastik, vand og CO2 de har sparet. Det giver virkelig en feedback her og nu, og vi håber, at det fører til at ændre dårlige vaner.

Giuseppe Lanzafame, Co-Founder af kleen hub

Kleen hub fortæller, at brugerne generelt er rigtig glade for systemet og måden, det hjælper til at reducere miljøbelastningen fra takeaway. Kleen hubs beholdere returneres i gennemsnit efter 2,5 dage, men hvis tidsfristen på de 10 dage er ved løbe ud, er det muligt at forlænge lånet med tre dage for 10 kr.

Fra engangskultur til genbrugskultur

I Danmark er vi blandt de bedste i verden til at producere affald, og hvis vi for alvor skal gøre noget ved vores stigende affaldsmængder og deraf følgende plastikforurening, er det nødvendigt, at vi bevæger os væk fra en engangskultur og over til en genbrugskultur, hvor vi bruger vores produkter igen og igen. Sådan en ændring er virksomheder som kleen hub med til at bane vejen for.

I Plastic Change ser vi meget positivt på kleen hubs service, og vi håber og arbejder for, at endnu flere virksomheder får øjnene op for de gode genbrugsløsninger.

Læs også: Tysk lovgivning: alle får mulighed for at vælge genbrugelig takeaway-emballage