Nyheder

Engangskopper afgiver mikroplastik og skadelige stoffer i varmt vand

Indtag af varme drikke fra engangspapkrus udgør en sundhedsrisiko ifølge et nyt studie.

Du kender det sikkert: Du går ind på kaffebaren på hjørnet og køber en to-go-kaffe. Du tager kaffen med dig videre, og få minutter senere ender to-go-koppen i en skraldespand.

Hvad, du måske ikke vidste, er, at papkoppen har en tynd plastikfilm på indersiden, som forhindrer kaffen i at sive igennem koppen. Plastikken forurener vores miljø, både under produktion og bortskaffelse, specielt hvis koppen ender i naturen, hvor den vil fortsætte sin nedbrydningsproces til mikroplastik. Vi ved ikke, hvor lang tid det tager for plastikken at nedbrydes.

Engangskopper i forskellige nedbrydningsstadier
Engangskopper i forskellige nedbrydningsstadier, hvor mere og mere af den tynde plastikfilm på indersiden til sidst kommer til syne. Kopperne blev indsamlet ved World Cleanup Day 2020. Foto: Claudia Sick

Udgør også en sundhedsrisiko

Men engangskoppen er ikke kun en belastning for vores miljø. Den er også farlig for vores sundhed. En ny undersøgelse viser bl.a., at engangskoppen frigiver mikroplastik, når den udsættes for varmt vand, som med stor sandsynlighed ender i vores kroppe. En engangskop med plastikfilm kan udlede ca. 25.000 mikroplastik-partikler, der er usynlig for det blotte øje. Undersøgelsen fandt også andre sundhedsskadelige stoffer i engangskopperne, bl.a. tungmetaller såsom bly, chrom og cadmium.

I løbet af de 15 minutter, det tager for kaffen eller teen at blive drukket, nedbrydes mikroplastiklaget på koppen, og afgiver 25.000 partikler i mikronstørrelse1 i den varme drik

Sudha Ghoel, forsker ved Indian Institute of Technology

Undersøgelsen offentliggøres i Februar 2021 i Journal of Hazardous Chemicals, men kan allerede nu læses online.

16 milliarder engangskopper

Hvert år bruger vi i EU 16 milliarder engangskopper, der efter kun én gangs brug ender på forbrændingsanlæg eller på åbne lossepladser – eller i værste tilfælde i naturen. Før, under og efter dens levetid skader den både vores miljø og vores kroppe. Vi skal væk fra brug-og-smid-væk-kulturen og over til en genbrugskultur – både for miljøets og vores sundheds skyld.

Læs også: Flaskebørn kan indtage over en million stykker mikroplastik om dagen, viser undersøgelse

1 En mikron er en tusindedel af en millimeter.