Nyheder
RE-ZIP: e-handelsemballage der kan bruges igen og igen
Foto: RE-ZIP
Danske RE-ZIP tager kampen op mod affald fra engangsemballage ved at tilbyde genbrugelig e-handelsemballage, der indgår i et cirkulært system.
Vi handler mere og mere på nettet. Ifølge en undersøgelse fra eurostat handlede 72% af alle internetbrugere i EU og hele 89% af alle danske internetbrugere online i 2020. Vores massive online handel fører dog desværre ofte store mængder af engangsemballager med sig, hvilket er medvirkende til, at vores store affaldsmængder kun bliver endnu større.
Men behøver det at være sådan? Det mener den danske virksomhed RE-ZIP ikke. RE-ZIP tilbyder forskellige typer af genbrugelige e-handelsemballager, som webshops kan benytte sig af, når de sender varer til deres kunder.
Læs også: Genbrugelig emballage er op til 85% mere klimavenlig end engangsemballage, fastslår rapport
Et cirkulært system der skal kunne konkurrere med engangsemballage
RE-ZIPs emballager indgår i et cirkulært system, hvor forbrugeren kan vælge den genbrugelige emballage til ved de webshops, der er en del af ordningen. Når forbrugeren har modtaget sine varer, kan emballagen sendes retur fra postkasser og posthuse. Herfra sørger RE-ZIP for, at emballagen kan bruges igen. Hvis forbrugeren har returvarer til webshoppen, kan den genbrugelige emballage også bruges til returnere varerne direkte til webshoppen.
Nu arbejder RE-ZIP på at kunne konkurrere med prisen for engangsemballage og dermed opskalere deres system:
Vores mission har fra starten af været at lave en lokal infrastruktur, hvor emballagerne tages retur på en effektiv måde. Lidt som det vi kender fra det danske pantsystem. Det vil gøre os i stand til at sænke prisen markant og udvide vores sortiment. Vi forventer at lancere det første pilotprojekt af et lokalt og effektivt retur-flow i løbet af i år. Det er første skridt på rejsen mod at kunne konkurrere med prisen for engangsemballage, og dermed være i stand til at komme meget bredere ud, end vi er i dag.
Bo Bach Boddum, Stifter og CEO af RE-ZIP
Læs også: RePack: Slut med affald fra e-handelsemballage?
En gulerod til forbrugerne
I RE-ZIPs system har man sørget for en gulerod til de forbrugere, der tilvælger den genbrugelige emballage og husker at sende den tilbage igen.
Når forbrugeren har sendt emballagen tilbage, venter der en værdikupon til den webshop, som de har bestilt varerne fra. De enkelte webshops bestemmer selv, hvad tilgodebeviset skal være, eksempelvis en rabatkode eller et gavekort. Det centrale ved værdikuponen er, at den skal indeholde et reelt incitament for at tilvælge emballagen i forhold til den merbetaling, der eventuelt måtte være ved at benytte sig af RE-ZIPs emballage.
Hos RE-ZIP oplever man, at netop denne form for retur-belønning er en af grundene til, at deres løsning bliver tilvalgt af forbrugerne:
De forbrugere, der vælger RE-ZIP, når de handler på nettet, gør det enten for retur-belønningen eller for at undgå engangsemballage. Eller på baggrund af en blanding af begge faktorer. Vi ser også, at vores returrater er stigende. Sidst vi målte, kom 80% retur efter fire uger, og det er vi glade for. Men målet er at komme over 90% på fire uger.
Bo Bach Boddum, Stifter og CEO af RE-ZIP
Genbrugsmål skal drive markedet i en bæredygtig retning
I takt med den stigende online handel, så stiger mængderne af transportemballage, der ender i skraldespandene også. Dette er for mange især blevet synligt efter nedlukningen af fysiske butikker under coronapandemien.
Hvis vi skal bryde med de store mængder af engangsemballage og den lineære kæde mod skraldespanden, så skal vi ændre på den måde, som vi gør tingene på idag. I Plastic Change er vi glade for, at dukker flere gode genbrugs- og returløsninger op rundt omkring i verden og i Danmark. Men for virkelig at få gang i markedet for dette, så har vi brug for politiske tiltag:
Der spirer med nye genbrugs- og returløsninger på emballage fra små innovative virksomheder, der vil bæredygtigheden og vil have den helt ind i kernen af deres forretning. Men vi mangler de rette politiske rammebetingelser, der kan få markedet for sådanne løsninger til at blomstre. Lige nu har vi genanvendelsesmål fra EU, og dermed er det den vej, markedet retter sig. Men vi skal højere op i affaldshierarkiet, hvor vi affaldsforebygger og genbruger, og det kræver konkrete genbrugsmål, som skal åbne op for et nyt og mere bæredygtigt marked.
Anne Aittomaki, Strategisk Direktør i Plastic Change
Læs også: Stifter af Plastic Change: Klimapolitik skal fokusere på genbrug