Artikler

Plastikfri juli: Bliv sommerklar med disse 9 tips

Plastikfri juli er sat i gang, og du kan være med ved at nedbringe dit plastikforbrug. Alle kan være med – uanset om du er erfaren i at bruge mindre plastik eller er nybegynder. Her får du 9 tips til, hvordan du kan komme i gang.

Fyld drikkedunken med postevand

Sværhedsgrad: 1

Sommeren er godt i gang i Danmark, og varmen følger med. Så det er selvfølgelig vigtigt, at huske at drikke nok vand!

I Danmark har vi noget af det bedste postevand i verden, der helt naturligt filtreres på dets vej gennem jorden. Alligevel køber vi danskere 120 millioner liter flaskevand om året, hvilket er dobbelt så meget som vi købte i 2005. Men postevand er både 900 gange mere miljøvenligt end flaskevand og kan indeholde færre bakterier. Så husk drikkedunken, og gør både miljøet, pengepungen og dig selv en tjeneste.

Bonustip: Find vej til dit nærmeste sted med gratis postevand via appen ‘Postevand‘ til iOS.

To-go-kop til kaffen

Sværhedsgrad: 1

Bare rolig! At droppe engangsplastik er ikke ensbetydende med at droppe kaffen til hverken gåturen eller køreferien.

Medbring din egen egen kop eller eget termokrus med hjemmebrygget kaffe, som du bedst kan lide den. Og hvis du skal tankes op, så er det ved mange tankstationer og kaffebarer muligt at få fyldt kaffe i din egen termokop eller eget krus. Så slipper du også for mikroplastik og skadelige stoffer, som engangskopperne kan afgive.

Vælg solcreme uden mikroplastik

Sværhedsgrad: 1

Solen kan være hård ved huden i sommerperioden, og derfor er det vigtigt at beskytte sig med solcreme. Her er det dog vigtigt at vælge en solcreme, som er fri for mikroplastik og skadelige kemikalier.

I Danmark har vi indført et forbud mod tilsat mikroplastik i skønheds- og plejeprodukter, der renses af huden (såkaldte ‘rinse-off-produkter’), men produkter som solcreme, bodylotion mv., der er beregnet til at blive på huden, er ikke omfattet af forbuddet. Mange virksomheder på tværs af skønheds- og plejeindustrien har dog frivilligt valgt at udfase tilsat mikroplastik. Men vil du være sikker på at vælge en solcreme, der ikke indeholder mikroplastik eller kemikalier, som er til skade for havmiljøet, skal du gå efter Svanemærket.

Bonustip: Du kan også hente appen ‘Beat The Microbead’, der hjælper dig med at tjekke dine plejeprodukter for mikroplastik.

Brug flergangsservice til din sommerfest eller picnic

Sværhedsgrad: 2

Skal du holde årets sommerfest? Så er et af de nemmeste steder at skrue ned for plastkforbruget på servicen. Det er altid bedre at bruge flergangsservice end engangsservice – hvadenten engangsservicen er lavet af plastik, papir eller noget tredje.

Hvis servicen, du allerede har i skabene ikke rækker til alle gæsterne, kan du få flergangsservice i de fleste supermarkeder, som både kan gå i opvaskemaskinen og er nemt at transportere. Så har du det også til næste gang, du og dine gæster skal gentage succesen.

Lav dine egne frys-selv-is

Sværhedsgrad: 2

Én af vores personlige favoritter, som er både lækker og hyggelig!

Måske du er ligeså vild med is, som vi er i Plastic Change? Og vi er endnu vildere med det, når vi kan være fri for engangsplastik!

Der findes et hav forskellige isforme, så I kan være tanket op på egne is hele sommeren. Og så er det jo bare en bonus, at I selv kan bestemme, hvad I kommer i dem, og kan lave dem som I allerbedst kan lide dem.

Medbring din mad i genbrugelige bokse

Sværhedsgrad: 2

Når du skal på tur i sommerlandet, medbringer du måske en lækker frokost. Her er tippet til at undgå engangsplastik at undlade at pakke maden i fryseposer, madfilm og andre engangsemballager.

Ty i stedet til den gode gamle madkasse, eller syltetøjsglas, krukker eller andre genbrugelige beholdere, som du kan pakke maden i. Og når du er i gang, så glem ikke at pakke både bestik og glas/krus/flasker, som du kan bruge igen og igen.

Husk din egen mulepose, når du skal på indkøb

Sværhedsgrad: 1

Før du kan lave lækker medbragt mad, skal der selvfølgelig handles ind til det.

Men inden du smutter ud af døren for at komme ned til den lokale dagligvarebutik, så husk at at tage dine egne (mule)poser med. På den måde sparer du både plastik og penge.

Bonustip: Har du tendens til at glemme posen? Så er det en god idé altid at gemme en pose eller to i bilen, i cykelkurven eller på arbejdet, så du altid har dem ved hånden, når du skal bruge dem.

Køb emballagefrie produkter

Sværhedsgrad: 3

Når man handler dagligvarer, kan det være rigtigt svært at undgå at få en masse engangsemballage med hjem, som ryger direkte i skraldespanden så snart varerne tages i brug. Men hvis du vil forsøge at gå all-in på Plastikfri juli, kan du se, om du kan købe emballagefrie produkter tæt på dig.

I de større danske byer, skyder der lige nu nogle emballagefri indkøbsmuligheder op. Men måske du også kan købe produkter fri for emballager i nogle gårdbutikker og vejboder nær dig?

Hvis du handler i de gængse dagligvarebutikker, der for de fleste af os er lettere tilgængelige, kan du tage dine egne genbrugelige net med til frugt og grønt.

Sig ‘Nej tak’

Sværhedsgrad: 3

At tage del i Plastikfri juli vil måske kræve, at du øver dig i at sige nej tak.

Du vil nok blive tilbudt eller givet engangssugerør, -bestik, -servietter, -plastikposer osv. i løbet af juli. Dem kan du dog pænt takke nej til og evt. medbringe dine egne genbrugelige alternativer, når du er på farten.

Du kan også give positive forslag til dit stamsted om at anskaffe sig f.eks. genbrugelige sugerør og flergangsbestik. Det giver ikke kun miljømæssige fordele, men også en økonomisk fordel for forretningen.

Bonustip: Sæt realistiske mål, og vær ikke for hård ved dig selv

Det er klart, at en sommer med mindre plastikforbrug og affald kan have visse begrænsninger. Ofte vil du måske også opleve, at det grønneste valg enten er besværligt eller uden for din rækkevidde af forskellige grunde, som du ikke selv har indflydelse på.

Glæd dig i stedet over de positive tiltag, du er med til gøre. Så fortsætter vi i Plastic Change med at bekæmpe plastikkrisen på den lange bane og gøre det lettere for dig at træffe de mest bæredygtige valg i din egen hverdag.

Rigtig god sommer til dig fra hele Team Plastic Change 🌞