Artikler

Opråb til USA: Tag ansvar for plastikforureningen

Det er på tide, at USA tager ansvar for deres store plastikforurening i stedet for at lukke øjnene ved at sende problematikken videre til andre lande.

Et nyt studie peger på USA som den største plastikforurener. Tidligere har USA kunne skjule en del af deres bidrag til plastikforureningen gennem affaldseksport til andre lande, bl.a. i Asien og Afrika. Hos Plastic Change arbejder vi for, at USA, og andre lande, selv tager ansvar for deres plastikforurening og aktivt arbejder for at reducere de store affaldsmængder.

Plastic Change til møde med Rufus Gifford

I starten af december 2020 mødtes Henrik Beha Pedersen, stifter af Plastic Change og bestyrelsesformand, med Rufus Gifford, vicekampagneleder for Joe Biden og tidligere ambassadør i Danmark.

Under mødet med Rufus Gifford var Plastic Changes budskaber klare:

  • Det er på tide, at USA kommer frem på den globale plastikscene, og ikke kun som verdens største kilde til plastikforurening, men som en aktør, der aktivt arbejder for at reducere affaldsmængderne. Særligt skal USA på banen i forhold til den nye FN-traktat på plastikforurening, hvor USA modarbejder processen for denne traktat.
  • USA skal selv tage ansvar for den store mængde affald, de generer, ved selv at håndtere samt reducere deres store affaldsmængder og stoppe affaldseksporten til, bl.a., afrikanske lande.

Det er vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at ændre på plastikdagsordenen på den globale bane – også når det handler om at få den politiske top af USA til tage ansvar og blive en aktiv del af kampen mod plastikforurening.

Henrik Beha Pedersen og Rufus Gifford, vicekampagneleder for Joe Biden, under deres møde i starten af december.

Plastic Free President

Den 8. december 2020 offentliggjorde Break Free From Plastics USA-fraktion deres Presidential Plastic Action Plan, hvor de retter sig mod den kommende amerikanske præsident Joe Biden med anbefalinger til handlinger på plastikfronten. Anbefalingerne indeholder otte konkrete handlinger ift. plastik, som Biden kan tage uden om Kongressen, bl.a. at tilslutte sig internationale indsatser til at tackle den globale plastikkrise gennem nye og styrkede multilaterale aftaler.

Hos Plastic Change støtter vi naturligvis anbefalingerne til den kommende amerikanske præsident. Plastic Change, der har observatør-status i FN, er sammen med andre grønne organisationer verden over med til forhandlingerne om en global traktat på plastik. USAs rolle og vilje til at støtte op om en traktat er afgørende for at løse plastikkrisen på globalt plan.