Nyheder

Farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, fundet i kroppen – Ny europæisk forskning kræver handling

Billede: Zero Waste Europe

Store mængder af farlige kemikalier, der forbindes med fødevareemballage, er blevet fundet i mennesker. Det viser et nyt studie offentliggjort af Zero Waste Europe i dag, som bl.a. den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, har deltaget i. Studiet peger på øget politisk handling for at beskytte både miljø og sundhed.

Formålet med studiet er at se, om der er kemikalier som f.eks. ftalater og fenoler i testpersonernes urin. Ftalater og fenoler bruges ofte i engangsemballage af plastik godkendt til fødevarebrug, selvom mange forskere forbinder dem med kræft, hjerte-kar-sygdomme, reproduktionsproblemer og nedsat immunforsvar. I alt blev 28 forskellige kemikalier analyseret, og man fandt i gennemsnit 20,5 kemikalier i hver urinprøve (Den urinprøve med færrest kemikalier indeholdt 18 forskellige typer af kemikalier, mens den med flest indeholdt hele 23).

Studiet blev gennemført af Zero Waste Europe sammen med fem af dets medlemsorganisationer og havde i alt 52 testpersoner fra både Belgien, Bulgarien, Letland, Portugal, Slovenien og Spanien. Testpersonerne inkluderer bl.a. politikere, kunstnere, kokke, journalister og andre offentlige figurer – Og herunder altså også EUs konkurrencekommissær og tidligere dansk minister Margrethe Vestager. Du kan læse mere om studiets baggrund og metode her.

I forbindelse med Vestagers deltagelse i studiet, udtalte hun:

”Vi skal alle sammen kunne stole på, hvad, vi spiser, er sikkert. Det handler om alt fra at have gode og sikre fødevarer, der er til at betale, og som vi kan spore, hvor kommer fra – til at sikre, at fødevareemballagen er fri for farlige kemikalier, som kan være skadelige for vores helbred. Adgang til sund og sikker mad bør ikke være et privilegie for de få. Det er en nødvendighed for alle”.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har deltaget som testperson i den nye undersøgelse
Billede: Zero Waste Europe

Det foreliggende studie underbygger den voksende mængde af videnskabeligt bevis for, at forbrugere udsættes for farlige kemikalier gennem engangsemballage lavet af plastik godkendt til fødevarebrug, som kan have konsekvenser for deres helbred. I marts udgav en gruppe af anerkendte forskere en konsensuserklæring om, at den fortsatte brug af visse kemikalier i fødevareemballage udgør en sundhedsrisiko, hvilket fik mere end 230 NGO’er over hele verden til at skrive under på, at de var bekymrede for udviklingen, heriblandt Plastic Change.

Den nuværende lovgivning er forældet og utilstrækkelig, og det er ikke nok at lave småjusteringer. Lovgivningen skal laves fundamentalt om, så forbrugere kan være sikre på, at der ikke er farlig kemi i fødevareemballager, der mistænkes for at være sundhedsskadelige.

Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change

Tidligere i år forpligtede EU-Kommissionen sig til at revidere EU-lovgivningen på materialer godkendt til fødevarebrug inden afslutningen af 2022.