Artikler

Et grønnere badeværelse uden engangsplastik

Smart design kan være nøglen til mere genbrug. Et godt eksempel herpå kommer fra ‘By Humankind’, som vil engangsplastik til livs på badeværelset med genopfyldelige alternativer.

Tænker du nogensinde over, hvor mange toiletsager, der er engangsprodukter, eller kommer i engangsemballage? Deodoranten, shampooen, tandbørsten, vatpindene, barberskraberen osv.? Mange af disse ting er blevet en indgroet del af vores hverdag, og derfor vil vi unægteligt også ende med at have en masse engangsplastik på badeværelset. Men sådan behøver det ikke at være. 

By Humankind er et eksempel på en virksomhed, der har taget kampen op mod engangsplastik og designet toiletartikler, der enten kan genbruges, eller helt eliminerer engangsplastik-emballagen. Eksempelvis kan man få genopfyldelige deodoranter og mundskyllemiddel eller shampoo, balsam og håndsæbe som sæbebar. Sammenlagt kan du spare op mod 2,2 kg. (5 pund) engangsplastik om året, ved at skifte til denne type produkter. Dertil anslår By Humankind, at man minimerer sit engangsplastik-forbrug med op til 90%, når man skifter til de genbrugelige løsninger.

Nøglen til genbrug ligger i et godt design

Plastik har som materiale masser af positive fordele i mange sammenhænge, hvis det bliver brugt på en smart måde. F.eks. kan det være den helt rigtige løsning hvis, og såfremt, det bliver designet til at være genbrugeligt, holdbart og hygiejnisk. At skifte plastik ud med andre materialer, som eksempelvis bambus eller pap, er ikke nødvendigvis en bedre eller mere bæredygtig løsning. Dybest set handler det om, at vi kommer engangsbruget til livs, og her bliver vi nødt til at gentænke de måder, vi producerer vores produkter på. Behøver de absolut at være designet til at ende i skraldespanden efter brug, for at opfylde vores behov?

By Humankind er blot ét eksempel på hvordan fremtidens bæredygtige forbrug kan se ud i praksis, uden at man som forbruger skal gå på kompromis i sin egen hverdag. 

Find flere gode genbrugscases her