Nyheder

9 ud af 10 bakker op om nye pantsystemer for emballage i Danmark

Langt størstedelen af danskerne ville aflevere deres plastikemballage til genbrug, hvis der fandtes et pantsystem for det. Det viser en ny undersøgelse fra Plastic Change, der opfordrer politikerne til at bane vejen for mere genbrug. Det er nemlig en af de vigtigste løsninger for at komme plastikforurening til livs.

Kan du forestille dig, at din plastikemballage fra take away, din shampooflaske eller din to go-kop fik et helt nyt bæredygtigt liv? Og i stedet for at ende i skraldespanden blev pantet, afhentet og vasket, så den kunne bruges igen og igen?

For rigtig mange danskere er det intet problem, viser en ny undersøgelse fra miljøorganisationen Plastic Change. 

Her svarer mere end 9 ud af 10 (92%), at de ville aflevere deres emballage til genbrug, hvis der var pant på, som der er på flasker og dåser i Danmark.

Det vigtigste for, at danskerne vil bakke op om mere genbrug, er, at nye systemer er miljørigtige (39%), let tilgængelige (34%) og ikke koster mere end engangsemballage (24%). For halvdelen (51%) lyder det dog, at de ikke har noget imod at betale mere for genbrugsemballage.

Se alle undersøgelsen resultater her.

“Undersøgelsen viser, at der er en vilje og en lyst til at genbruge, og de seneste år har flere opdaget, at det kan lade sig gøre”, siger Louise Lerche-Gredal, der er administrerende direktør i Plastic Change. 

Kendskabet til en lang række genbrugsløsninger er nemlig fordoblet siden 2021, hvor Plastic Change senest spurgte ind til danskernes genbrugsvaner.

Danskernes svar kan bane vej for lovgivning

Undersøgelsen kommer kort efter, at FN´s miljøprogram i en rapport slår fast, at genbrug er en af de vigtigste løsninger for at nedbringe plastikforurening på verdensplan. Og danskernes svar er ifølge miljøorganisationen et tydeligt tegn på, at nye systemer for genbrug kan vinde bred opbakning. 

“Vi er vant til genbrug: Vores grønne ølflaske har været i et velfungerende pantsystem i over 100 år og er et godt billede på, hvad vi kan opnå, når lovgivning, industri og danskernes adfærd følges ad”, siger Louise Lerche-Gredal.

Læs mere: Derfor er genbrug med til at løse udfordringen med plastik

Netop lovgivning er vigtigt, hvis vi i Danmark skal indføre et effektivt nationalt system for vask og genopfyldning af vores emballager, mener Plastic Change. 

“Hvis vi i Danmark skal bryste os af at være et foregangsland inden for miljø og klima, og nedbringe brugen af plastik og andre ressourcer, så er danskerne velvilje ikke nok. Så skal politikerne lytte og handle”, siger Louise Lerche-Gredal. 

Kend forskellen: Genbrug og genanvendelse

Begreberne genbrug og genanvendelse forveksles ofte, selvom der er betydelig forskel. En genbrugsemballage bliver ikke til affald, efter den har været brugt, men bliver vasket og kan fyldes igen. En genanvendt emballage betyder, at materialet – eksempelvis plastikken – er blevet indsamlet som affald og laves om til nye produkter, ofte i en dårligere kvalitet.

Flere eksempler fra ind- og udland

Der findes allerede flere eksempler, der viser, at det er muligt at skifte engangsemballagen ud med genbrug, hvis den politiske vilje er der.

Læs mere: Sådan har man indført genbrugeligt emballage i Tyskland

I Tyskland kan forbrugerne få deres take away i genbrugsemballage. Restauranter og caféer af en vis størrelse er forpligtede til at tilbyde en genopfyldelig emballage, ellers risikerer de en bøde. Og både i Aarhus og København er et nyt pantsystem for to go-kopper og take away-emballage på vej til at blive testet. De to typer emballage alene genererer 450 millioner stykker affald om året i Danmark. 

I Freiburg i Tyskland har man eksempelvis haft en genbrugelig kop, som kan bruges på alle kaffebarer, siden 2016.

Flere steder er der desuden indført afgifter på engangsemballage for at give incitament til genbrug. 

Industrien efterspørger også handling

I brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer er de også åbne for mere genbrug af emballage. De arbejder med bæredygtighed i restaurationsbranchen, og for dem er både opbakning fra danskerne og politikerne afgørende.

“Vores medlemmer vil gerne være med til at gøre en forskel, men der skal tages yderligere politiske initiativer og beslutninger om reguleringer, så virksomhederne ved, hvad der skal sigtes og ikke mindst investeres efter”, siger ESG- og HR chef Birgitte Wad.

Plastic Change håber med undersøgelsen at vise, at tiden er moden til at sætte genbrug på den politiske dagsorden.

Organisationen er tilhænger af genbrugssystemer, fordi det kan være med til at nedbringe vores enorme forbrug af engangsplastik og dermed reducere klimaaftrykket, vandforbruget og spare på klodens ressourcer 

Samtidig er genbrug et stort tema i de kommende FN-forhandlinger om en ny global plastiktraktat. Plastic Change deltager som den eneste danske miljøorganisation.

Om undersøgelsen

På vegne af Plastic Change har analyseinstituttet Norstat spurgt
1014 respondenter i Danmark om deres syn på plastik og genbrug.
Respondenterne er repræsentativt udvalgt på baggrund af køn, alder og bopæl.

Ved pressehenvendelser: Kontakt Silvie Ulrikke Østebø, su@plasticchange.org, 61931637