Undervisning

Undervisningsmateriale om plastik til gymnasier

Undervisningsmateriale om plastik til gymnasier – til naturgeografi og biologi

Herunder kan du finde to sæt faglige stærke og engagerende undervisningsforløb, der sætter fokus på den kæmpestore udfordring, som den stærkt stigende plastikforurening er.
Plastik er et fantastisk materiale, som kan holde i hundredevis af år. Derfor skal det naturligvis ikke ende i naturen, hvor det har store konsekvenser for miljøet og dyrelivet. Men det gør det – og vi bliver alle konfronteret med resultaterne af plastikforureningen i havene og på land.

Det er tydeligt, at , at vi skal gøre noget mod plastikforureningen og at verden har brug for at eksisterende og nye løsninger kommer i spil hurtigst mulig.

Vi udleder i dag hvert år ca. 10 millioner ton plastik til verdenshavene. Hvis udviklingen fortsætter, og der ikke bliver gjort noget, vil forbruget af plastik – og dermed udledningen – stige så meget, at der er risiko for at der i 2015 er mere plastik end fisk i verdenshavene.
Vi står altså over for en kæmpe samfundsmæssig udfordring, der vil kræve flere forskellige løsningsmodeller. Men hvordan og hvor skal vi tage fat og løse dette problem? Det giver disse undervisningsmaterialer input til.

”En verden af plastik”

Gennem forløbet vil eleverne lære om plastikforurening af verdenshavene og arbejde hands-on med problematikken, gennem øvelser, quiz og foreslåede ekskursioner, ligesom eleverne selv kan være med til at indsamle data om omfanget af plastikforurening på de danske strande gennem app’en ”Marine Litter Watch”.

Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Plastic Change og redigeret i samarbejde med Gyldendal – og det ligger frit tilgængeligt på deres online fagportaler for fagene naturgeografi og biologi.

Find materialet til NATURGEOGRAFI

Find materialet til BIOLOGI

Om forløbet: 7 korte film understøtter materialet, og gør det let at komme igang.

Materialet består af 7 del-emner:

  • Havenes plastiksupper
  • Plastikalderen
  • Verdens affald
  • Mikroplastik
  • Plastik i fødekæden
  • Plastik og sundhed
  • Bæredygtige løsninger

Der er produceret 7 film – én til hvert underemne, samt en introduktionsfilm og en afsluttende film med fokus på løsninger.  Fokus er at gøre emnet levende og ‘fordøjeligt’ for eleverne og samtidig gøre det let for læreren at starte forløbet op. Filmene ligger online under det del-emne de hører til.

Filmene er produceret af Alphafilm & Kommunikation i samarbejde med Plastic Change. Materialet er støttet af Undervisningsministeriet, Forskningsministeriet og Velux og Villum Fondene.

Se introduktionsfilmen til “En verden af plastik”, for at få et indblik i forløbet:

Har du spørgsmål omkring plastik og plastikforurening kan du besøge vores Spørgsmål og Svar.