Artikler

Vi kræver forbud mod oxo-nedbrydeligt plastik

Oxo-nedbrydelig plastemballage, herunder bære- og affaldsposer, markedsføres i mange lande som en løsning på plastforurening, med påstanden om, at den slags plastik nedbrydes til uskadelige rester inden for en periode fra et par måneder til flere år. Men flere vægtige undersøgelser peger på, at den slags plastik ikke nedbrydes til harmløst affald. I stedet bliver det til små stykker plastik, som bidrager til forureningen med mikroplastik, hvilket udgør en risiko for havet og andre økosystemer i årtier fremover.

Ovenstående er begrundelsen for, at Plastic Change sammen med 149 andre organisationer og virksomheder har skrevet under på en erklæring fra Ellen MacArthur Foundation’s initiativ ”New Plastics Economy”, der nu anbefaler et totalt forbud mod oxo-nedbrydeligt plastik.

Bliver til mikroplastik

Oxo-nedbrydeligt plastik består af almindelig plastik, der er tilsat små mængder metalsalte, der når den iltes fremmer den naturlige nedbrydning af plasten i naturen. Plasten forsvinder dog ikke, selvom den ikke længere kan ses med det blotte øje. Derfor kan oxo-nedbrydelig plast ikke kaldes bionedbrydelig. I Danmark er poser af oxo-nedbrydelig plastik ikke særligt almindelige, men de produceres og sælges til andre europæiske lande af flere danske pose- og folieproducenter.

”Oxo-nedbrydeligt plastik er på ingen måde en løsning på problemer med plastikaffald, fordi det stadig forurener miljøet, det egner sig dårligt til genanvendelse, og det dur slet ikke til kompostering,” siger direktør i Plastic Change, Henrik Beha Pedersen. Han fastslår, at der er brug for nye designs og nye løsninger i forhold til emballage, så det ikke forurener naturen.

Mikroplastik - Plastic Change
FOTO AF PLASTIC CHANGE