Artikler

Skadelig kemi i plastik skal kunne spores, mener Plastic Change

Plastic Change vil, sammen med mere end 70 andre NGO’er, have gennemsigtighed indskrevet i den globale plastiktraktat, der skal være færdig i 2024. Mere åbenhed om kemikalier i plastik kommer alle til gode – også den enkelte forbruger. 

Vender du din pakke med havregryn, tuben med solcreme eller din nyindkøbte wc-rens, så finder du nemt frem til en udførlig liste med ingredienser. Men sådan er det ikke for produkter af plastik, eksempelvis dine børns legetøj eller plastikemballage til fødevarer. Og det skal der gøres noget ved, mener Plastic Change:

Det giver ingen mening, at oplysning om indholdet i vores plastikprodukter ikke er frit tilgængelig i dag. Det indskrænker vores muligheder for at træffe informerede valg, og det gælder både for politikere, virksomheder og i den grad også den enkelte forbruger“, siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change. 

Hvis det står til de over 70 NGO’er, så er fuld transparens om indholdet af kemikalier i plastik vejen frem. 

Faktaboks

– Den 2. marts 2022 blev det i FN besluttet, at der skal udarbejdes en global plastiktraktat
– Traktaten skal håndtere den voksende plastikkrise 
– I 2024 skal traktaten være færdig
– I udgangspunktet skal der laves bindende aftaler i hele plastikkens livscyklus fx om reduktion af plastikproduktionen

Lige nu er det ikke offentligt tilgængeligt, hvilke stoffer plastik indeholder  

Du er måske ikke klar over det, men det meste af det plastik, som du omgiver dig med, indeholder mange forskellige kemikalier. Nogle er mere skadelige end andre. 

Læs også: Plast er en cocktail af farlige kemikalier 

Når plastik produceres tilsættes der forskellige stoffer kaldet additiver, som både skal gøre forarbejdningen nemmere og give slutproduktet de rette egenskaber. Det kan fx være blødgørere. Problemet er bare, at meget få reelt ved, hvilke stoffer plastikprodukterne indeholder, og om de er skadelige“, siger Anne Aittomaki. 

De farlige kemikalier er ikke kun et problem for os mennesker, det er også et problem for miljøet. Både under selve produktionen, men i særdeleshed når produktet skal genanvendes, eller hvis det ender i naturen. Derfor er mere transparens første skridt på vejen mod en fremtid med produkter helt uden skadelig kemi.

Læs også: Legetøj af sort genanvendt plastik kan udgøre en alvorlig trussel mod børns sundhed 

Gennemsigtighed er en Win-Win-situation for alle  

For at komme de farlige kemikalier til livs, så er det nødvendigt, at information om indholdet i plastik ligger offentligt tilgængeligt: 

Hvis informationen var frit tilgængelig for alle, ville det hjælpe den bæredygtige udvikling, for så kunne virksomheder og forbrugere aktivt tilvælge de bæredygtige produkter og fravælge de skadelige“, siger Anne Aittomaki. 

Mere end 70 NGO’er opfordrer derfor til, at der i plastiktraktaten laves en bindende aftale om transparens af kemikalier i hele plastikkens livscyklus.