Nyheder

Plastikafgifter kan løse plastikkrisen

Ny rapport fra Plastic Change’s internationale samarbejdspartner, Rethink Plastic, anbefaler EU at indføre afgift på plastik hele vejen fra producent til forbruger.
Læs dansk resumé af rapporten. 

“Vi kan ikke genanvende os ud af plastikforurening. I betragtning af problemets omfang og sagens alvor er det nødvendigt med en række økonomiske incitamenter til at reducere produktionen af ny plast, samtidig med at genbrug og genanvendelse fremmes, for at bremse plastforurening ved kilden og fremskynde overgangen til en cirkulær økonomi.” Det fastslår Ariadna Rodrigo, på vegne af BreakFreeFromPlastic i forbindelse med udgivelsen af rapporten “The price is right … or is it? The case for taxing plastic” – udført af New Economics Foundation.

Rapporten anbefaler afgifter på tværs af hele plastikproduktionen, fra producent til forbruger, som et effektivt middel til at begrænse plastikforurening. BreakFreeFromPlastic kritiserer EU Kommissionens udspil til en plastikhandlingsplan for ikke at være ambitiøs nok ved blandt andet at være for forsigtig med indførelsen af afgifter – og ikke arbejde med afgifter, der skaber forebyggende indsatser og adfærdsændringer på tværs plastikværdikæden.

Plastic Change støtter op om rapportens konklusioner og er som en del af BreakFreeFromPlastic med til at opfordre Europa Parlamentet og Rådet for EU-ministre til at udvide omfanget af den foreslåede afgift på ikke-genanvendeligt emballageaffald til også at arbejde med forebyggende afgifter. 

For mere spændende læsning: læs hele rapporten her.