Nyheder

Plastic Change i kovending: Blæksprutter skal hjælpe os af med plastik i havet

Havdyrs intelligens og finmotoriske egenskaber rummer et enormt og uudnyttet potentiale til at få ryddet op i verdenshavene, mener Plastic Change, der i dag offentliggør projektet ‘Tentacles for Clean Oceans’.

Tre generationer med massiv overproduktion og forbrug af plastik har sat sine spor i havet, og engangsplastik er af FN udråbt som den største milijøudfordring på verdensplan. Problemet kræver ifølge fremstående eksperter og NGO’er, at vi ændrer de nationale og globale produktions- og forbrugsmønstre for vores produkter og emballager, så de kan indgå i en cirkulær økonomi.

Men hvorfor egentlig ændre på vores forbrug, hvis vi kan få naturens egne skabninger til rydde op efter os? Det mener miljøorganisationen Plastic Change, der i dag annoncerer oprydningsprojektet ‘Tentacles for Clean Oceans’. 

Baggrunden for projektet opstod, da grundlægger og bestyrelsesformand i Plastic Change, Henrik Beha Pedersen, en aften gav sig til at se naturdokumentaren ‘Hvad jeg lærte af en blæksprutte’ (på engelsk: “My Octopus Teacher”). I filmen kan man følge, hvordan et usædvanligt venskab mellem en dykker og en blæksprutte opstår i en afrikansk tangskov.

“Det var virkelig en øjenåbner for mig at se, hvordan menneske og blæksprutte – to fantastiske og intelligente væsner – evner at forstå hinanden. Men bagefter slog det mig: Blæksprutter har mindst otte arme! Og tilmed er hver eneste af disse arme udstyret med sugekopper. Hvis vi kan lære at tale et fælles sprog, kan vi træne dem til at rydde alt vores plastik op i havet. Blæksprutter rummer nogle fantastiske egenskaber, som selv den mest moderne oprydningsteknologi ikke kan matche, og de kan fange plastik på dybder, som vi mennesker slet ikke kan nå. Det er simpelthen genialt!”

Henrik Beha Pedersen, Plastic Change

Miljøprojektet ‘Tentacles for Clean Oceans’ forventes udrullet i løbet af sommeren 2021. Lige nu er Henrik Beha Pedersen i gang med træne de første blæksprutter i samarbejde med Craig Foster (‘My Octopus Teacher’), og ifølge begge ser resultaterne lovende ud allerede nu.