Artikler

Hawaii lyttede til Plastic Change under debat om skumplast

Af Erica Cirino

“Når man sejler på Stillehavet, oplever man, at jo tættere man kommer på Hawaii, jo mere ‘skumplast’ ser man”, forklarede ekspeditionsleder Torsten Geertz, idet han genkaldte sig sidste års ekspedition der gik fra Los Angeles, Californien, til Honolulu, Hawaii.

Som repræsentant for Plastic Change var han på pletten, da et forbud mod skumplast var til debat på et propfyldt Oahu rådhus på Hawaii. Antallet af deltagere var nærmest ligeligt fordelt mellem fortalere for og modstandere af et forslag om at forbud mod skumplast, polystyren, der er populært emballage til mad og drikkevarer.

Skumplast flyder i havet

Blandt fortalerne for et forbud var Torsten Geertz – kaptajn på S/Y Christianshavn og ekspeditionsleder på Plastic Changes Ekspedition Plastik; et igangværende forskningsprojekt, der bl.a. har til formål at indsamle og undersøge det mikroplastik som flyder rundt i verdenshavene. Geertz fremlagde overfor Honolulus rådhusmedlemmer sin bekymring for den stigende mængde plastik i verdenshavene – særligt i havene omkring Hawaii. Dette område er nemlig særlig udsat idet plastik-forureningen ”samles” her grundet havstrømmene i netop det område.

Miljøbevidste borgere i Oahu har i årevis udtrykt bekymring for udviklingen og presset på for et forbud. Andre af Hawaii-øerne, Maui og ”Big Island”, har allerede godkendt lignende lovforslag vedrørende skum- og plastik emballage fra mad og drikke.

FOTO AF PLASTIC CHANGE / ERICA CIRINO

Billigste mademballage

Modstandere af lovforslaget består mest af ansatte inden for ”skumplast” industrien og ”food service” industrien dvs. catering, præparering, levering og lignende. Disse modstandere argumenterer at polystyren plastik – eller ”skumplast” er det bedste bud på billig mademballage, og at en eventuelt omstilling til et mere miljøvenligt alternativ vil blive betragteligt dyrere.

En af deltagerne pointerede at Forbrugerrådet også godkendte brugen af cigaretter, og at de unægteligt kan skabe alvorlige og uhelbredelige sundhedskonsekvenser. I forbindelse med polystyren og andre former for plastikproduktion, er det velkendt blandt forskere, at produktion af dette kan påvirke ens sundhed.

Havdyr spiser plastik

Plastik-produkter kan udlede giftige stoffer såsom ftalater. Når disse udledes i naturen, fragmenteres de let og bliver til små stykker mikroplastik, men de nedbrydes aldrig. Små stykker plastik kan absorberer giftige kemikalier fra havvand, og derefter risikere de at blive føde for vilde dyr, der forveksler det med mad.

“Fordi dette problem eksisterer over hele verden, er det netop et vigtigt budskab at sende… fra Hawaii hvor problemer med plastikforurening er voldsomt stigende”, sagde Geertz. “Send et budskab til hele verden om at I med dette lovforslag ønsker at stoppe den stigende forurening; at dette er vejen frem for alle lande verden over”.