Artikler

Gamle trawl og net bliver til nye plastikkasser

Plastic Change samarbejder med virksomheder og universiteter om udvikling af nye typer genanvendelse af plast. Plastikkasser lavet udelukkende af gamle fisketrawl og reb, der er blevet slidt op på fiskekutterne. Det er målet med et nyt projekt, Oceanbox – fra trawl til kasse, der skal udvikle og teste nye plastemballager i 100% genbrugsplast, der opfylder krav til sporbarhed, renhed og konkurrencedygtig produktion.

Projektet er et samarbejde mellem Plastic Change og virksomhederne Schoeller Plast A/S og Plastix A/S, Arla, Provice samt Danmarks Tekniske Universitet og Aalborg Universitet. Projektet støttes af Miljø- og Fødevareministeriets Miljøtekniske Udviklings- og Demonstrationsprogram, MUDP, og løber over 12 måneder.

Tests og analyser

I løbet af perioden vil der blive gennemført en lang række tests og analyser, der skal vise, i hvor høj grad, det er muligt, at genanvende de gamle fisketrawl og reb. I første omgang skal de gamle fiskeredskaber forvandles til kasser; men det skal også testes, om det kan bruges til f.eks. yoghurtbægre og andre fødevarer, hvor der i første omgang bliver lagt en hinde ind af ren plast, som skal beskytte mod eventuelle urenheder fra den genanvendte plast.

Det forventes, at genbrugsplast, som allerede har været i kontakt med fødevarer (fisk), opfylder kriterierne for fødevaregodkendelse, men det er en af de ting, projektet også skal afdække.

Stor efterspørgsel

Projektet er startet på baggrund af, at alle parterne i projektet oplever en stigende efterspørgsel på cirkulære plastemballageløsninger fremstillet af 100% genbrugsplast. ”Vi har aldrig oplevet så stor en efterspørgsel på genbrugsplast som nu,” fastslår Hans Axel Kristensen, Plastix, der står for indsamlingen af net og trawl, mens Schoeller Plast skal stå for selve udviklingen og produktionen af de nye genbrugsemballager.

Jan Bybjerg Pedersen, Schoeller Plast, udtaler om projektet: ”Vi er glade for dette samarbejde, fordi vi sammen dækker hele forsyningskæden, og hvor alle ser unikke muligheder for, at vi sammen kan tage ansvar for at udnytte vores ressourcer på en ny og bedre måde.”