Dokumentation

Sådan forsker vi i plastiksupperne

På Ekspedition Plastik forsker vi i omfang, typer og størrelserne af den plastik, der ligger i havene. Prøverne tages med  et specielt såkaldt manta trawl, for som indfanger plastik i havet. Med trawlet udtages ti cm. af havoverfladen på bestemte positioner og med en given hastighed. Tilsammen kan dette give os et estimat af, hvor meget plastik der er pr. kvadratkilometer i det pågældende område.

Det, vi kan sige med afsæt i den nuværende viden er, at det vi finder udgør helt ned til én procent af den plastik, der burde flyde i havoverfladerne, hvis man ser på de mængder, der udledes og plasttypernes densitet.

Prøverne sorteres i størrelser over og under fem millimeter, ligesom de typebestemmes i kategorier som plastskum, line, fragmenter med flere. Vi udtager også vandprøver for at se på de mindste partikler, ned til 20 mikrometer. Det er relevant for at kunne vurdere, i hvor høj grad plasten nedbrydes, og hvilke af havets organismer, der kan indtage plasten.

Vandprøverne indgår i et stort globalt datasæt over plastikforureningen. Sammen med blandt andre 5Gyres Institute i USA bliver resultaterne af forskningen udgivet i videnskabelige tidsskrifter, så politikerne kan få beviser for og bedre redskaber til at regulere plastikforureningen.

Vores ekspedition har fra 2014-2018 indsamlet prøver fra flere hundrede trawls, ofte i områder der ikke tidligere er udforsket for plastik. En af partnerne i dette projekt var det danske skib Nordkaperen, ejet af Troels Kløvedal, der på skibets sejlads fra Danmark til Grækenland i sommeren 2014 indsamlede prøver med trawl.