Nyheder

Fire miljøorganisationer til regeringen: Her er vores fælles politiske anbefalinger på plastik

Kan Danmark blive et foregangsland på plastik? Ja. Idag modtog regeringen fælles politiske anbefalinger vedrørende plastik, overleveret af de fire miljøorganisationer Danmarks Naturfredsforening, WWF, Det Økologiske Råd og Plastic Change.

Vi bliver nødt til at nedsætte vores overforbrug af ressourcer som bl.a. plastik – specielt engangsprodukter og produkter med kort levetid. Dette er udgangspunktet ved de anbefalinger som regeringen modtog idag, overleveret af de fire miljøorganisationer Danmarks Naturfredsforening, WWF, Det Økologiske Råd og Plastic Change.

De fire organisationer er enige i, at hvis Danmark skal blive et foregangsland på plastikfronten, hvor vi forebygger plastikspild og brænder mindre plastik af bliver vi nødt til at arbejde mod en omstilling, hvor vi ikke blot erstatter hurtig og engangsplastik med andre materialer, men reelt nedbringer vores plastikforbrug og genbruger mere. Der skal sættes ind i design fasen og der skal både arbejdes på langt smartere produkt og emballage design og det skal hænge sammen med at man designer systemer, der søger for at et produkt kan og bliver genbrugt. Kort sagt, hvis vi skal forbruge mindre plastik er det afgøreende at regeringen sætter retningen så industrien kan præsentere borgere og forbrugere for nogle bedre løsninger.

De fælles politiske anbefalinger lægger op til at den nye regering udvikler en ny og ambitiøs plastikhandlingsplan, der har en klar retning og et mål om overordnet reduktion – og som skal følges op med effektive virkemidler og konkrete initiativer, der støtter op om den retning

Anbefalinger består blandt andet, at regeringen bør:

  • Lave en differentieret afgiftsstruktur på plastprodukter og emballage. Disse plastprodukter bør være designet bedre og smartere til genbrug og genanvendelse og ikke indeholde problematiske kemiske stoffer.
  • Udvikle en national plan for hvordan vi i Danmark vil forebygge plastikaffald.
  • Søge mere viden om plastikforureningens miljø og sundhedsmæssige konsekvenser
  • Arbejde aktivt på en global og juridisk bindende aftale på plastik

Læs hele det fælles plastikinput her.