Artikler

Filmanbefaling: Fantastiske miljødokumentarer du skal se i ferien

Foråret er over os, og det betyder masser af muligheder for dejlige oplevelser under åben himmel. Men mellem solstrejfene kan der dog være dage, som egner sig bedst til hygge i sofaen med en skål popcorn. Her får du en håndfuld filmanbefalinger, som på hver deres måde er et rørende og stærkt wake-up call om naturens fantastiske verden og de udfordringer, vi står med på globalt plan i forhold til miljø, bæredygtighed og plastikforurening. Rigtig god fornøjelse!

Albatross (2016)

Øen Midway Island i Stillehavet er tæt befolket af Albatrosser. Men tusindvis af dem dør, da deres maver er fyldt med plastik. Fotografen Chris Jordan har besøgt Midway Island gennem flere år, og med sin film giver han et både rørende og hjerteskærende indblik i albatrossernes liv på ét af verdens fjerneste steder.

Filmen indeholder stærke billeder og er ikke velegnet til små eller mindre børn.

Se ‘Albatross’ gratis på Vimeo

Plastic China (2017)

Den prisbelønnede dokumentarfilm ‘Plastic China’ af Wang Jiuliang viser Kinas affaldssektor indefra gennem de mennesker, der lever midt i den. Filmen giver indblik i to familier, der kæmper for at overleve i en ødemark af affald eksporteret fra udviklede lande, og hvordan det påvirker deres liv og helbred. Filmen var meget kontroversiel, da den udkom tilbage i 2016, og menes at have været en vigtig brik i forhold til Kinas beslutning om forbud mod import af affald.

Advarsel: Filmen er ikke egnet for børn.

‘Plastic China’ er tilgængelig for leje eller køb via Amazon

The Story of Plastic (2020)

Den Emmy-vindende dokumentar ‘The Story of Plastic’ var sidste års helt store gamechanger og øjenåbner for den globale plastikkrise. Filmen afslører, hvordan verdensomspændende industrier i årevis har sendt mere og mere plastik på markedet, som verden hverken er gearet til at håndtere eller genanvende. Men ansvaret er blevet placeret hos den almindelige forbruger.

‘The Story of Plastic’ kan til tider være ganske hård og tung at komme igennem, men den er absolut et must-watch for alle, der interesserer sig for plastikproblematikken.

I forbindelse med Emmy-prisen, er filmen blevet tilgængelig for alle i en periode.

Se dokumentaren gratis på YouTube frem til 30. november.

Et hav af plastik

Instruktøren Craig Leeson og tidligere verdensmester i fridykning, Tanya Streeter, har på en fire år lang rejse sammen med forskere undersøgt vores verdenshaves skrøbelige tilstand. Dette er blevet til dokumentaren Et Hav af Plastik, som sætter fokus på, hvordan plastik har forurenet vores havmiljø.

Dokumentaren udforsker, hvordan bittesmå stykker af nedbrudt plastik bliver spist af dyrene i havet, og hvordan toksinerne herfra trænger gennem deres væv – og i sidste ende, hvordan disse toksiner ender på vores tallerken, hvor de potentielt udgør store sundhedsrisici i form af kræft og andre helbredsproblemer.

Se ‘Et Hav af Plastik’ på Netflix

The Biggest Little Farm (2018)

Indrømmet: Flere af filmene på denne liste kan være hårde at være vidne til – så lad os runde af med et par filmanbefalinger i den lidt mere hyggelige og håbefulde ende!

I modsætning til de fleste øvrige film på listen handler ‘The Biggest Little Farm’ ikke om plastikforurening. Men det er en smuk fortælling om to mennesker, der opgiver deres vante liv og omgivelser for at dyrke klassisk landbrug på ud fra naturens egne præmisser. I løbet af filmen erfarer vi sammen med dens to hovedpersoner, hvordan menneskers fejlagtige opfattelse af overlegenhed over for naturen har bragt os længere og længere væk fra at leve i harmoni med det økosystem, som er betingende for vores eget livsgrundlag.

Stream ‘The Biggest Little Farm’ på Blockbuster

My Octopus Teacher (2020)

Dokumentaren ‘My Octupus Teacher’ (på dansk: ‘Hvad jeg lærte af en blæksprutte’) er en smuk og bevægende fortælling om et usædvanligt venskab, som opstår for dokumentaristen Craig Foster, da han begynder at dykke i en sydafrikansk tangskov.

Ud af det blå møder Craig en blæksprutte, som tager ham med ind i sit univers, hvor han får indblik i dens hverdagsliv fyldt med skønhed og fare. Gennem blækspruttens åbenhed lærer Craig gradvist at åbne sig over for andre mennesker igen, og får en større forståelse for, hvordan mennesker kan leve i samhørighed med naturen. Filmen vandt en Oscar i 2021 for bedste dokumentar.

Se ‘My Octopus Teacher’ på Netflix

…Kan du simpelthen ikke få nok af gode miljødokumentarer?

Så kan vi glæde dig med, at der er kommet en helt ny streamingplatform til lige præcis dig! Waterbear Network er stiftet i samarbejde med mere end 80 velgørenhedsorganisationer verden over, – og bedst af alt, så er den gratis! Besøg platformen her.