Nyheder

Fem af verdens største brands vil reducere brugen af jomfrueligt plastik til engangsemballager

På opfordring fra NGO’en As You Sow har virksomhederne Walmart, Keurig DrPepper, Mondelez International, PepsiCo og Target forpligtet sig til at reducere brugen af jomfrueligt plastik. Det er positivt med konkrete mål på reduktion, men der er stadig lang vej frem.

Nonprofitorganisationen As You Sow har på baggrund af bekymrende og alvorlige data på den stadigt stigende plastikforurening opfordret flere af de største leverandører af dagligvarer til at reducere forbruget af plastikemballager.

Indsatsen har indtil videre ført til, at fem af verdens største brands vil reducere brugen af jomfrueligt plastik i deres engangsemballager inden for en forholdsvist kort tidsramme.

Unilever sætter barren højest

Walmart, som er USAs største dagligvareforhandler og samtidig verdens største virksomhed målt på omsætning, brugte i 2019 hele 1,2 millioner tons plastikemballage bare til deres eget varemærke. Nu har de forpligtet sig til at reducere brugen af jomfrueligt plastik inden 2025. Walmart har dog endnu ikke offentliggjort de konkrete mål på reduktionen, men disse forventes udmeldt senere i år.

To af virksomhederne har dog oplyst konkrete reduktionsmål. Læskedrikproducenten Keurig Dr Pepper har forpligtet sig til at reducere brugen af jomfrueligt plastik med 20% inden 2025. Derudover har dagligvareproducenten Mondelez forpligtet sig til en absolut reduktion i jomfrueligt plastik på 5%.

Det største reduktionsmål til dato af en større dagligvareproducent blev dog sat i 2019 af giganten Unilever, der har forpligtet sig til at halvere forbruget af jomfrueligt plastik og eliminere 100.000 tons plastikemballage ved udgangen af 2025.

Unilever har også igangsat forskellige pilotprojekter på reduktion og genbrug, der skal medvirke til at nå deres reduktionsmål. Disse projekter inkluderer bl.a. et shampoo-påfyldningsprojekt til genbrugelige emballager i Walmart i Mexico. Derudover har Unilever også samarbejdet med leveringstjenesten LOOP, hvilket har gjort det muligt for britiske forbrugere at købe udvalgte produkter i genbrugelige emballager.

Læs også: Tøjvirksomhed fjerner 90% jomfrueligt plastik fra produkter – men kæmper med de sidste 10

Reduktionsmål er afgørende i plastikkampen

Det hele starter med reduktionsmål, og derfor er vi i Plastic Change meget positive overfor de nye udmeldinger. Reduktionsmål på brugen af jomfruelig plastik er afgørende for at reducere plastikforureningen og i forhold til at gøre op med engangskulturen. Netop dette arbejder vi for i Plastic Change. Derfor ser vi gerne, at andre virksomheder også opstiller konkrete mål for reduktion af jomfruelig plastik.

Vi anbefaler, at virksomheder skal starte med at sætte ambitiøse reduktionsmål, så de har noget at løbe efter – og derefter finde ud af, hvordan de kommer i mål. 

Læs også: Fremtiden kalder på genbrug, hvis vi skal løse plastikkrisen