Artikler

Buy Nothing Day: Sådan køber du ingenting

Den 23. november 2018 byttede vi Black Friday ud med Buy Nothing Day, for at sætte fokus på at mindske vores overforbrug.

Vi ved godt, at Black Friday er slut, men pointen om, at vi skal fokusere mere på vores uhensigtsmæssige forbrugervaner er stadig højaktuel. Over 90% af danskere kender til konceptet, der for kort tid siden hærgede Danmark. Der er øjensynligt også en del af dem, der kan nikke genkendende til følelsen af stress og iver, når man i ugen op til fredag, blev bombarderet med ”DU HAR ALDRIG SET NOGET LIGNENDE”-tilbud, ”Køb det før din nabo”-opfordringer og ”Køb 7, men betal kun for 5” flirtende pop-up reklamer. 

Det kan være svært ikke at blive fristet at købe noget, når tilbuddene lyder for gode til at være sande, men danskere har ét af de højeste overforbrug af f.eks. tøj, hvor der i snit kun er 3 ud af 10 stykker tøj, der bliver brugt. 

Buy Nothing Day i Danmark - Plastic Change
FOTO AF PLASTIC CHANGE

Plastic Change tog kampen op, og byttede Black Friday ud med Buy Nothing Day, hvor vi forsøgte at opfordre folk til ikke at købe noget, og hermed være med til at reducere sit forbrug, som nogle gange kan se helt sort ud. Samtidig opfordrede vi folk, til at dele med os, hvad de ellers skulle lave på en sådan hengiven fredag. Det gjorde vi fordi vi ser løsning nummer 1 på plastikudfordringerne er, at vi bliver nødt til at reducere vores plastikforbrug, hvis vi nogensinde skal komme problematikken til livs. 

Over 16.500 mennesker ‘deltog’ i eventet og delte med os, hvad de hellere ville bruge tiden på, end at stå i kø. Eventet nåede også ud til over én million mennesker, hvilket kan tyde på, at der er flere og flere, der opponnerer mod en sådan forbrugsfest. Buy Nothing Day, som officielt kun er én dag om året, burde være noget vi fejrede meget oftere.

Derfor får du, inspireret af vores trofaste og kreative Facebook følgere – helt gratis – 9 tips til, hvordan du fremadrettet køber absolut ingenting:

  1. Den åbenlyse: Hvis du tilfældigvis kommer til at gå ind i en butik, stop op, lad være med at røre ved noget, vend om, og gå ud igen.
  2. Den ekstraordinære: Fyld din taske op med en masse tunge ting hjemmefra, så du simpelthen ikke har plads til at købe nyt.
  3. Den kreative: Har du en trang til at købe nyt, fordi du synes dit nuværende er så kedeligt/trist/slidt, så find istedet din krea-side frem og for eksempel sy om, reparer, mal over eller lav det til en udfordring at finde en ny måde at bruge genstanden på.
  4. Den søde: Forsker mener, at Den Store Bagedyst virkelig har vundet indpas i Danmark, fordi den er et godt eksempel på, hvordan vi forsøger at tøjle vores lyst til det forbudte. Sikke en oplagt idé til at se eller gense alle afsnit af Den Store Bagedyst.
  5. Den tidskrævende: Man kan have mange projekter, som man aldrig får taget sig til. For eksempel som at sortere i din gamle DVD-samling fra loftet, dit tøjskab, dine Tupperware, dine skruer i værktøjskassen, eller andet, som du kunne give et nyt liv.
  6. Den forfriskende: Tag din familie, hund eller ven med under armen og gå en god tur i det fri.
  7. Den nemme: Forsæt din dag, som var det en hvilken som helst anden (købefri) dag.
  8. Den lårklaskende: Brug dagen med dine kollegaer og øv jer på at synkronisere en af disse dansetrends. Start fra ende af med Macarena, Fortnite, og når I er danset varme, kast jer over Harlem Shake, Shaggy eller den ultimative Gangnam Style.
  9. Den åbenlyse 2: Bare nej.