Artikler

6 tips til plastik i køkkenet

Vi har samlet 6 anbefalinger til dig, så du kan begrænse skadelige kemikalier og mikroplastik i din mad og spredning af selvsamme til natur og miljø.

1. Put ikke varmt mad i plastik

Når plastik bliver varmet op, er der risiko for, at visse kemikalier bliver frigivet1 – i det her tilfælde til din mad.

Læs også: Forskere er enige: Kemikalier i vores fødevareemballage forurener vores mad og udgør en sundhedsfare

Vores anbefaling går derfor på, at maden bliver kølet ned, før den ryger i en plastikbøtte eller frysepose.

Det bedste alternativ er at have beholdere af glas eller metal, her må maden nemlig godt komme i, når den er varm.

OBS: Undgå at opbevare mad i støbejern, der kan ruste og aluminium, der kan afgive giftige stoffer til maden2. Derudover er det også en god idé at lade være med at opbevare sure madvare i krystalglas, da de kan afgive bly til maden3.

2. Undgå svampe og karklude med plastik

De farverige opvaskesvampe og karklude indeholder ofte plastik, som kan udlede mikroplastik ved brug4.

Vælg svampe og klude uden plastik. Vær særlig obs på svampe og klude, som er lavet af plantemateriale – det kan nemlig være biobaseret eller bionedbrydeligt plastik, der er tale om – og det nedbrydes ikke i naturen.

Gå i stedet efter rene naturmaterialer som sisal og bomuld. Både svampe og klude kan desuden strikkes selv.

3. Drop redskaber og service af plastik

Der er, som tidligere skrevet, risiko for, at plastik udleder kemi, når det kommer i kontakt med varme. Det er bl.a. derfor, at børnetallerkener af melamin ikke må bruges til varm mad1.

Redskaber som fx en grydeske af plastik risikerer over tid at blive beskadiget, og den kan nemt komme til at smelte lidt, hvis den er i kontakt med en varm gryde eller pande for længe. Derfor er vores anbefaling, ud fra et sikkerhedsprincip, at undgå redskaber i plastik.

Læs også: Hvordan undgår jeg mikroplastik i kroppen

Brug i stedet service af stål, emalje, glas eller porcelæn og redskaber af træ eller metal.

OBS: ved nogle typer keramik (særligt dem fra udlandet) er der risiko for, at glaseringen kan afgive skadelig kemi5.

4. Begræns brugen af plastikskærebrætter

Overordnet går vi ind for genbrug, så hvis du har et plastikskærebræt, vil vi ikke opfordre til at smide det ud. I stedet vil vi anbefale, at du ikke skærer på det6.

Ved plastikskærebrætter er der nemlig stor risiko for, at plastikken bliver skåret løs, og ender i maden. Brug i stedet skærebrætter af plastik til servering af kolde madvarer.

Skærebrætter i massivt træ sikrer bedst, at der ikke havner uønskede kemikalier i maden. Derudover undgår du naturligvis mikroplastik.

5. Vælg flydende- eller pulversæbe til opvaskemaskinen

Undgå opvasketabs, der er pakket ind i folie. Det kan være svært at vide, præcis hvad folien er lavet af, og hvad den reelle nedbrydelighed er.

Læs også: Bionedbrydelig plastik er en kæp i hjulet for den grønne omstilling

Brug i stedet flydende- eller pulversæbe til opvaskemaskinen. Vi kan især anbefale at gå efter Svanemærket eller EU Ecolabel.

6. Brug det, du har i køkkenet

Mange pakker mad ind i plastikfolie og alufolie, men den slags engangsbrug er ikke særlig bæredygtigt. Derfor kan vi anbefale at bruge det, du allerede har i køkkenet.

Stil fx en tallerken ovenpå en skål med madrester.

Skal du pakke mad ind til farten, så pak det i bøtter med låg eller brug bivokspapir.

Eksterne kilder:
1: Forbrugerrådet Tænk: Bolig: Undgå uønsket kemi i køkken, stue og værelser
2: Samvirke: Rester fra aftensmaden, åbnet pålæg og madpakker: Sådan skal det opbevares
3: Fødevarestyrelsen: Bly
4: Politiken: Guide: Hver gang du bruger svampen, ryger tusindvis af mikroplastfibre i havet
5: Forbrugerrådet Tænk: Keramik kan frigive bly og cadmium til din mad
6: thekitchen:  People Are Ditching Their Plastic Cutting Boards Because of a New (Disturbing) Study