Nyheder

Resultaterne er landet: Plastik-pellets fra industrien er fundet over hele verden

The Great Nurdle Hunt er forbi, og med mere end 200 pellets-oprydninger verden over konkluderer rapporten, at 9 ud af 10 observerede strandstrækninger var forurenet med plastik-pellets.

Fra den 10-23 marts blev The Great Nurdle Hunt (“Den Store Pellets-jagt”) afholdt, hvor mennesker fra 28 lande tværs over 7 kontinenter var ude og lede efter pellets i naturen. 225 oprydninger fandt sted, og den nyudgivne rapport viser, at man fandt pellets i 87% af oprydningerne. Andre tal viser, at der spildes op mod 230,000 tons plastik-pellets i naturen hvert år på globalt plan, hvilket gør pellets til den andenstørste kilde til mikroplastik i naturen.

Pellets er små kugler eller cylinderformet plastik, også kaldet ‘nurdles’ eller ‘beads’, som bruges til at fremstille praktisk talt alle former for plastikprodukter.

Spild af pellets i plastik-forsyningskæden. Kilde: FIDRA

Men hvordan havner de små kugler i naturen, før de overhovedet er blevet forarbejdet til et plastikprodukt?

Som grafikken ovenover viser, så sker det undervejs i produktionen af plastik-pellets (når kuglerne fremstilles), under transport, omlastning, ved tab på havet, under produktion af plastikprodukter, og når plastik skal genanvendes (eksempelvis når en returflaske skal smeltes om til pellets, for at lave en ny flaske). Når der er fundet pellets langs 9 ud af 10 observerede strande, er det et tegn på, at der spildes en del pellets under shipping, som ender på det åbne hav og føres med havstrømmene tilbage mod kysten.

Læs også: Danske plastproducenter spilder plastik i naturen

The Great Nurdle Hunt har årligt fundet sted siden 2012, og hjælper med at sætte fokus på plastik-pellets i naturen som et globalt problem, der rækker tværs over landegrænser. Der er brug for mere fokus på området, og at industrien tager sin del af ansvaret for plastikspild i naturen. Vi skal væk fra kun at opfatte plastikforurening som et forbrugeransvar, og se på hvor meget spild, der kommer fra industrien – og altså ender i naturen længe før produkterne har set en butikshylde.

Dyk ned i rapporten her

Mangel på lovgivning og økonomisk incitament

I 2019 var Plastic Change medafsender på en rapport fra den globale bevægelse, Break Free From Plastic, hvori det fremgik, at EU endnu ikke har foretaget mærkbare lovindgreb for at forhindre spild af pellets i EU. Industrien har ikke økonomiske, juridiske eller image-mæssige incitamenter for at håndtere spildet, og derfor fortsætter det i stor skala. Som en del af styregruppen i Break Free From Plastic presser vi i Plastic Change på for, at EU foretager de nødvendige indgreb for at forhindre spild fra plastikproduktionen.