Nyheder

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

Plastic Change roser ny EU-lovgivning, der skærper kravene til håndtering af plastik-pellets både på land og til vands. Organisationen ærgrer sig dog over smuthuller og lange indfasningsperioder.

Europa-Parlamentet, Ministerrådet og EU-Kommissionen har netop indgået aftale om nye regler, der stiller skrappere krav til håndtering, opbevaring og transport af plastik-pellets. Reglerne skal forebygge, at de små plastikstykker ender i miljøet og naturen. De nye regler kommer efter flere års pres fra miljøorganisationer, der har råbt på bedre lovgivning efter flere store forureninger med plastik-pellets – senest i marts i Nordsøen ud for Englands kyst.

Læs også: Kritik af regeringens holdning til nye regler om spild af plastikpellets

Plastik-pellets er råvaren i fremstillingen af plastikprodukter, og er en af de største kilder til mikroplastforurening i miljø og natur. Alene i Europa går omkring 184.000 tons plastik-pellets tabt hvert år.

Plastic Change roser de nye regler og særligt den del, der omhandler maritim transport af pellets.

– Det er helt afgørende, at transport på havet bliver omfattet af de nye regler, for det er netop her, vi har set de store forureninger. Det har enorme konsekvenser for havmiljøet, dyrelivet og økosystemerne, når millioner af små plastik-stykker, i nogle tilfælde indeholdende skadelig kemi, bliver tabt i havet. Så selvfølgelig skal transportørerne gøre hvad de kan for at undgå det, siger politisk chef i Plastic Change, Malene Høj Mortensen.

Nogle medlemslande, herunder Danmark, har ellers været imod at inkludere maritim transport i de kommende regler med henvisning til, at der også arbejdes med retningslinjer på globalt plan i regi af Den Internationale Søfartsorganisation (IMO). I Plastic Change er der dog lettelse over, at EU ikke vælger at vente på IMO.

– Det er meget usikkert, hvad der kommer ud af forhandlingerne i IMO, og vi ved, at det har lange udsigter med bindende globale regler, så det er virkelig positivt, at EU vælger at sætte sig i front og på den måde både mindsker forureninger i Europa, men også baner vejen for globale krav for dem, der håndterer plastik-pellets,” siger Malene Høj Mortensen.

Fakta om plastik-pellets:

Plastik-pellets er små plastgranulater på cirka 5 mm, som bruges som råmateriale i produktionen af plastprodukter.

Pellets udgør den tredjestørste kilde til mikroplastforurening i EU, og omkring 184.000 tons plastik-pellets går hvert år tabt i Europa. De spredes let via vind og vand og udgør en stor trussel mod både havmiljø og dyreliv.

Også i Danmark sker der forurening med plastik-pellets – særligt ved Vesterhavet ligger de i store mængder på strandene.

Den voksende produktion af plastik har resulteret i øget affaldsproduktion og over 170 billioner plastpartikler i verdenshavene siden 2005.

Gode tiltag i aftalen skal forebygge fremtidige forureninger

Aftalen indeholder et mål om nul-forurening med plastik-pellets og fastsætter obligatoriske krav til emballage, udstyr, uddannelse og infrastruktur, hvilket er et stort fremskridt sammenlignet med tidligere initiativer, som har bygget på frivillighed. EU har med aftalen valgt en helhedsorienteret tilgang, som omfatter hele forsyningskæden fra produktion og transport til opbevaring og genbehandling. Reglerne inkluderer desuden både EU- og internationale aktører samt transport både på land og på havet.

Læs også: Spild af plastik-pellets udgør fortsat en kilde til plastikforurening i Europa

Et vigtigt element i aftalen er desuden, at der stilles krav om uafhængig, obligatorisk revision for mellemstore og store virksomheder, som håndterer over 1.500 tons plastik-pellets årligt. De obligatoriske regler træder i stedet for den hidtidige selvkontrol og frivillige programmer som Operation Clean Sweep.

Aftalen kræver også rapportering af spild – både fra EU- og ikke-EU-aktører – med oplysninger om mængde, årsag og miljøpåvirkning. Selvom rapporteringen ikke skal foregå i realtid og stadig baseres på skøn, er det et fremskridt i forhold til tidligere versioner.

Smuthuller og lang indfasning kan underminere målet

Der er dog også fare for, at effekten af de gode tiltag i aftalen bliver begrænset, fordi små og mellemstore virksomheder (SMV’er), som udgør 98 % af plastkonverteringsbranchen og 97 % af transport- og opbevaringsleddet, er undtaget fra krav om ekstern kontrol, medmindre de overskrider 1.500 tons plastik-pellets årligt. Selv da er kravene til dem mere lempelige.

Læs også: Naturen vrimler med plastik-pellets – men vi kan undgå det med den rette lovgivning

Dette kritiseres af Plastic Change og andre miljøorganisationer for at være et alvorligt brud på principperne for lige ansvar i forsyningskæden.

Miljøorganisationerne påpeger i øvrigt, at det er afgørende, at loven implementeres hurtigt og effektivt, og at den planlagte udskydelse af implementeringen droppes.