Nyheder

IT-studerende gør op med engangsbrug

FOTO: Kleen Hub

I dag indviede Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen den første returautomat til vaskbare to-go kaffekopper på Københavns IT-Universitet. En begivenhed, som ligger fint i tråd med Overborgmesterens nylige udmelding om pant på take-away i København.

Det er virksomheden Kleen Hub, der står bag returautomaten, som er bygget til at modtage Kleen Hubs vaskbare to-go kaffekopper. Returautomaten skal gøre det enkelt og let at returnere to-go-kopperne, og på den måde få endnu flere studerende til at vælge den vaskbare løsning frem for engangskoppen. Systemet fungerer sådan, at kunderne køber kaffen og samtidig låner koppen fra Kleen Hub via en app. Det er gratis at låne koppen, men det koster 100 kr., hvis den ikke returneres inden for 10 dage. Når koppen returneres i returmaskinen bliver koppen registreret så den studerende ikke bliver opkrævet betaling for koppen.

Det er den studenterdrevne Cafe Analog, som har indvilget i at teste den nye automat, som potentielt kan være med til at sparre mellem 500-800 engangskopper dagligt, hvis alle studerende på IT Universitet dropper engangskoppen. Ifølge cafeens frivillige er det formentlig vanskeligt at ændre vanerne for de ”ældre” studerende. Derfor vil det fra næste uge fortsat være muligt at vælge engangskoppen. I denne uge, hvor ca. 360 studerende begynder deres nye studieliv, vil det dog kun være muligt at vælge den vaskbare løsning eller medbringe sin egen kaffekop. Forperson for studenterforeningen bag Cafe Analog Laura Augustinus, udtaler i dagens anledning ”Vi håber, at vi kan skabe grobund for en ny kaffekultur uden engangsbrug, hvis vi vænner de studerende til at bruge vaskbare kopper helt fra studiestart”. 

I Plastic Change følger vi med fra sidelinjen og håber, at vi kan blive klogere på, hvordan returmaskiner, som vi ellers kun kender fra pantsystemet og Tivolikoppen o. Lign. vil fungere for de studerende. Erfaringerne vil utvivlsomt være et godt input til de løsninger som flere kommuner, heriblandt Københavns kommune kommer til at teste i de kommende år. 

FOTO: Kleen Hub