Nyheder

Tuborgs genbrugskrus hjælper Folkemødet på vej mod bæredygtighed

Folkemødet lancerer i dag et treårigt samarbejde med Tuborg om genbrugskoppen, der skal erstatte 120.000 engangskrus på Folkemødet.

”Folkemødet sejler rundt i engangsplastik” – sådan lød overskriften, da Plastic Change i 2019 påpegede kontrasten mellem Folkemødets erklærede mål om bæredygtighed og den massive mængde af engangsplastik og engangsservice, som blev til affald i løbet af Folkemødet.

Det er derfor positivt, at Folkemødet har taget kritikken til sig, og i dag lancerer et treårigt samarbejde med Tuborg, hvor Tuborgs genbrugelige krus skal erstatte 120.000 engangskrus på Folkemødet.

Tuborgs genbrugelige krus blev udviklet i begyndelsen af 2019 i et samarbejde mellem Tuborg, Plastic Change og 4 store danske festivaler, og erstattede ca. 2 mio. engangskrus på festivalerne i 2019.

Det vaskbare og genbrugelige krus er et godt eksempel på, hvordan festivaler, folkemøder og andre eventarrangører kan reducere affaldsmængderne ved ganske enkelt at vaske og bruge igen. Samme princip kan overføres til tallerkener, bestik og anden service, som anvendes ved små og store events. I udlandet findes eksempler, hvor selv store festivaler bruger genbrugsløsninger og på den måde reducerer mængden af affald.

De seneste år har der i Danmark været en trend i retning af at skifte engangsplastik ud med alternative materialer såsom pap, bambus eller bionedbrydelig plastik. Det er dog sjældent, at disse materialer udgør et reelt bæredygtigt alternativ, da der fortsat er tale om engangsmaterialer, som er ressourcekrævende både at producere og bortskaffe. Flere undersøgelser viser derimod, at genbrugelige produkter er det mest bæredygtige valg sammenlignet med engangsprodukter – uanset materiale. Der er derfor rigtig god grund til, at Folkemødet går i denne retning – både hvad angår ølkruset, men også i forhold til andre engangsprodukter.

I Plastic Change ser vi Folkemødets initiativ med Tuborgs genbrugskrus som en god begyndelse på vej mod et mere bæredygtigt Folkemøde, og vi håber, at arrangørerne har mod på at sætte endnu flere initiativer i søen, så Folkemødet kan være helt fri for engangsservice når vi mødes på solskinsøen i 2021.