Nyheder

Takeaway-affald topper listen over plastik i havet

Et nyt omfattende studie viser, at kun 10 plastikprodukter udgør 75% af alt plastikaffald i havet. Problemet skal stoppes ved kilden, lyder det fra forskerne bag.

Plastikemballage fra takeaway-mad og to-go-drikkevarer rangerer højt på listen over plastikaffald i havet. Det fremgår af en ny omfattende undersøgelse, som er baseret på 12 millioner datapunkter fra 36 databaser over hele verden. Undersøgelsen viser samtidig, at blot 10 plastikprodukter udgør 75% af alt plastikaffald i havet.

Læs også: Forskere slår alarm: Havets liv er ved ‘afgrunden til en katastrofe’

Undersøgelsen inkluderer genstande, der er større end 3 cm., og som kan identificeres. Dermed medtager undersøgelsen ikke fragmenter af plastikaffald samt mikroplastik, som vi ved også udgør et stort forurenings- og miljøproblem.

Takeaway-affald dominerer

Kasserede engangsposer, plastikflasker, madbeholdere samt bestik og madindpakning er de fire mest udbredte genstande fundet i havet, og tilsammen udgør de fire typer genstande næsten halvdelen af alt menneskeskabt affald i havet.

Den højeste koncentration af affald blev fundet på kystlinjer og havbunde nær kyster, hvor vind og bølger fører affaldet hen. Fiskerigenstande, såsom fiskenet, blev også fundet som et problem. Disse genstande er dog kun markante på det åbne hav, hvor de udgør en stor del af affaldet.

Illustration hentet fra The Guardian. Kilde: Morales-Caselles et al, Nature Sustainability, 2021

Plastikproblemet skal stoppes ved kilden

Resultatet understreger ifølge forskerne, at der skal sættes ind på at stoppe plastikforureningen ved kilden, og de opfordrer til at indføre forbud mod gængse engangsprodukter, så plastikforureningen stoppes, før den overhovedet når naturen. Derudover mener forskerne, at producenterne bør holdes ansvarlige for deres produkter, og hvor de ender.

Læs også: Britisk supermarkedskæde lytter til kunderne og satser på mindre plastikemballage og mere påfyldning

90% af danskerne er villige til aflevere emballager gennem pant-system

I Plastic Change mener vi ligesom forskerne, at problemet skal stoppes ved kilden. Det betyder, at vi skal bevæge os væk fra den nuværende brug-og-smid-væk-kultur og over i en genbrugskultur, hvor vi har produkter og emballager i høj kvalitet, der kan rengøres og bruges igen og igen.

Den 16. juni 2021 kunne vi offentliggøre en undersøgelse af danskernes viden om og holdning til affald og emballager. Undersøgelsen viser bl.a., at 90% af de adspurgte danskere vil være villige til at aflevere flere af deres emballager, hvis der var pant på – eksempelvis emballager fra madvarer i det lokale supermarked.

I Plastic Change ser vi meget positivt på dette resultat, der indikerer, at danskerne er klar til at gå fra engangsbrug til flergangsbrug. Vi arbejder for, at flere virksomheder får øjnene op for mulighederne i genbrug, og at politikerne sætter de rette rammebetingelser, så de danske forbrugere får muligheden for at handle mere bæredygtigt.