Nyheder

Store problemer med ulovlig affaldshandel

Affaldseksport er et område med mange gråzoner og især den ulovlige affaldshandel, der er stigende, har store menneskelige og miljømæssige konsekvenser.

Internationale aftaler som Basel-konventionen skal være med til at beskytte både miljø og mennesker sundhed, og netop Basel-konventionen har fået en ny tilføjelse, der sætter fokus på eksport af lav-kvalitets-plastikaffald. Den nye tilføjelse er et skridt i den rigtige retning til at tackle vestens eksport af plastikaffald til andre lande. Men det er ikke nok, da meget af eksporten foregår i den uformelle og illegale affaldshandel.

Tyrkiet er de seneste år blevet Europas top-destination for affaldseksport, og der er en meget stor genanvendelsesindustri i landet. En stor mængde plastikaffald fra europæiske supermarkeder bliver dog ulovligt dumpet af kriminelle, der ser en mulighed for at importere plastikaffald for derefter at dumpe det i grøftekanter eller blandt dyrelivet i naturen i stedet for at genanvende affaldet til nye produkter.

Alvorlige kriminelle konsekvenser

En rapport fra INTERPOL viser, at der fra 2018 til 2020 har været en alarmerende stigning i ulovlig handel med plastikaffald over hele verden.

INTERPOLs rapport peger på, at den ulovlige affaldshandel ofte kan forbindes med økonomisk kriminalitet og dokumentforfalskning, og rapporten peger også på personfarlig kriminalitet. I en af rapportens casestudier fremgår det, at en fransk borgmester er blevet dræbt i forbindelse med hans forsøg på at stoppe ulovlig affaldsdumping i hans område.

Den ulovlige affaldshandel og -dumping har både store miljømæssige konsekvenser og i den grad store konsekvenser i form af alvorlig kriminalitet.

Tunesisk minister afskediget og arresteret

Nu ser vi dog konsekvenser for nogle af gerningsmændene bag ulovlig affaldshandel. I december blev Tunesiens nu tidligere miljøminister, Mustapha Aroui, afskediget og arresteret sammen med flere andre mennesker, herunder bl.a. højtstående toldembedsmænd og en tunesisk diplomat. I alt blev 23 personer taget til afhøring i forbindelse med import af husholdnings- og medicinsk affald fra det sydlige Italien, der er i strid med Tunesiens lovgivning.

Tunesiens tidligere miljøminister, Mustapha Aroui. Foto: Ministry of Local Affairs and the Environment

EU bør stoppe eksport af plastikaffald udenfor EU

Fra EUs side skal vi helt stoppe med at eksportere plastikaffald udenfor Europas grænser, og vi skal selv kunne behandle plastikaffaldet ansvarligt i Europa, så vi kan have kontrol med, hvad der sker med affaldet, og hvor det ender.

Det er er vores overforbrug, der fører til de store mængder affald. Løsningen er ikke at sende det væk, men vi bør i stedet selv håndtere problemet og få knækket kurven og nedbringe affaldsmængderne

Anne Aittomaki, Strategisk Direktør i Plastic Change