Artikler

Miljøministeren efter industrispild: virksomheder skal rydde op

”Bare for at slå det helt fast: plastik hører ikke til i naturen, og det er industriens opgave at sikre, at der ikke sker spild fra deres produktion”. Det fastslog miljø- og fødevareminister Jakob Elleman (V) i et samråd indkaldt af socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

Samrådet var indkaldt på baggrund af en rapport, der bl.a. bygger på en række tilfældige stikprøver foretaget af Plastic Change i nærheden af danske virksomheder, der laver plastikprodukter. Stikprøverne viste, at der lå pellets både i søer og i græsset tæt ved seks ud af syv virksomheder. Rapporten ”Tackling sources of Marine Plastic Pollution through effective corporate engagement – A Danish case study”, var bestilt af Fauna & Flora International.

I sit svar understregede Jakob Elleman, at her gælder princippet om, at forureneren betaler. ”Som virksomhed skal man derfor gøre alt for at undgå spild af plastik til miljøet, og skulle det alligevel ske, så skal man rydde op efter sig selv. Det giver sig selv, at plastik ikke skal ende i naturen, og hvert tilfælde hvor det sker, er ét for meget, ”fastslog Jakob Elleman.

“I Plastic Change modtages ministerens udmelding med skepsis. For nok siger han, at virksomheder skal undgå spild af plastik til miljøet, men hvordan vil ministeren sikre, at det ikke sker. At sætte industrien til at feje for egen dør, er som at sætte ræven til at vogte høns, især i lyset af, at industriens eget frivillige program for ansvarlig håndtering af plastic pellets ”Operation Clean Sweep” har eksisteret i snart 30 år, uden at det har fået sat en stopper for spild af pellets i naturen, ”siger programchef i Plastic Change, Anne Aittomaki.

Hun undrer sig over, at industrispild ikke har fået særlig meget opmærksomhed i den nye plastikhandlingsplan, hvor reelle krav til industriens håndtering af plastic pellets havde været et oplagt sted at sætte ind. ”Vi vil løbende holde øje med, at der bliver sat effektivt ind mod spild af plastik pellets fra produktionen,” fastslår Anne Aittomaki.

Plastik pellets er den næststørste direkte kilde til mikroplastisk forurening i havet. Spildet sker bl.a. ved på og aflæsning og transport rundt på en virksomhed. De små pellets bliver ført med vind eller regnvand fra virksomheden og ud i miljøet. Plastic Change støder ofte på de små kugler ved strandrensninger i Danmark, og forskere finder jævnligt pellets i maverne på fugle og fisk. Det er en direkte identificerbar kilde og dermed let at sætte ind overfor.