Nyheder

Miljø-sejr: EU parlamentet forbyder engangsplastik

Plastsugerør og -vatpinde, styroform kopper og fødevarebeholdere samt engangsservice  bliver forbudt. Producenter af engangsplastik skal betale, hvis deres produkter forurener miljøet. Nye regler for brug og opsamling af fiskenet og andet grej, der i høj grad har medvirket til plastikforurening i havet.

Det er nogle af de initiativer, som EU parlamentet vil indføre med et nyt direktiv, der skal reducere brugen af og forurening med engangsplastik. 

Det er et gennembrud, at Europa-Parlamentet nu vil forbyde visse typer engangsplastik, som i høj grad er med til at forurene vores natur og ikke mindst havmiljøet. Nu er det så op til Danmark og de øvrige landes regeringer at føre ambitionerne ud i livet og modstå virksomhedernes pres for at fortsætte den brug-og- smid-væk-kultur, der har spoleret vores miljø.  Det vil være det første store skridt mod et hav frit for plastik“,

siger Henrik Beha Pedersen, stifter af Plastic Change, og fortsætter:

Miljøministeren har en unik chance for at vise, at Danmark sætter handling bag ordene i sit længe ventede udspil til en plastik handlingsplan for Danmark. En plan regeringen har lovet igen og igen. Nu kan vi ikke vente længere.

Det nye direktiv fastslår følgende:

  • Et forbud i hele EU mod engangsplastik -vatpinde, -sugerør, -tallerkener og -bestik (med undtagelser indtil 2023), -rørepinde, -ballonstænger, meget lette bæreposer, oxo-nedbrydelige plastik og styrform kopper og –beholdere.
  • EU-landene forpligter sig til:
    • at vedtage foranstaltninger, der skal reducere forbruget af engangsfødevarebeholdere og –kopper.
    • at gennemføre udvidet producentansvar (EPR), der betyder, at producenter skal betale omkostninger ved oprydning efter plastikforurening samt oplysningskampagner, der skal forhindre forurening.
    • at indføre harmoniserede standarder og en ordning for udvidet producentansvar (EPR) for fiskeredskaber samt et 50% indsamlingsmål og et 15% genvindingsmål for fiskeredskaber inden 2025
    • at indsamle 90% af drikkevarebeholdere og sikre, at de er fremstillet af 35% genanvendt plastik – inden 2025

Plastic Change og andre miljøorganisationer vil nu holde skarpt øje med mulige smuthuller i definitionen af engangsplastik, som kan give virksomheder mulighed for at undgå begrænsningerne ved f.eks. at mærke engangsprodukter som “genanvendelige”.