LOOP: Mælkemanden er tilbage!

Husker du mælkemanden? Ham, der kørte rundt i boligkvartererne og leverede den bestilte mælk i flasker, som blev vasket op og genbrugt? Han har været væk længe, men nu er han begyndt at bringe ud igen!

LOOP er en leveringstjeneste, som i bedste mælkemandsstil tilbyder abonnement på dine yndlingsprodukter fra kendte brands. Men i stedet for at levere dine produkter i emballage som du smider i skraldespanden efter brug, sælges de i en højkvalitetsemballage, der er designet til at kunne bruges igen og igen. Når emballagen er tom, lægger du den i en forsendelseskasse, og bestiller afhentning af din emballage. Derefter sendes den til rengøring under høje hygiejniske forhold, inden den er klar til at blive fyldt op på ny og distribueret til en ny kunde. Ligesom vi husker der fra mælkemanden.

Illustration af LOOPs genbrugssystem. Kilde: CNN
Eksempler på LOOPs produktportefølje. Kilde: LOOP

Bliver mødt med begejstring

Hele genbrugsmodellen oplever stor succes. Siden 2019 har LOOP fungeret som en e-handelstjeneste, men fra sommeren 2020 rykker systemet ind i de fysiske supermarkeder. LOOP er for alvor ved at vinde fodfæste hos forbrugerne i Frankrig og USA, og indtil videre har mere end 400 brands, der bl.a. tæller Panténe og Nestlé meldt sig under fanerne på den affaldsfri emballage.

At alle dine varer kommer i genbrugsemballage, har sat nye standarder for designet af emballagen for de enkelte brands. Og de nye design har, ifølge Tom Szaky, CEO i LOOP, mødt overraskende stor begejstring hos forbrugeren. Forbrugerne er begyndt at stille større og større krav til emballage og kvalitet, og det har stor betydning, at man nu kan købe sin vaniljeis i en veldesignet og æstetisk flot genbrugelig beholder – både for forbrugeren, men i høj grad også for producenten.

I Plastic Change tror vi på, at én af de vigtigste måder at få bugt med verdens plastikproblem, er ved at få nedbragt affaldsmængderne. Det kan vi bl.a. gøre ved at designe smarte hverdagsemballager, der kan indgå i systemer, hvor de vaskes og fyldes op på ny, i stedet for at ende i skraldespanden. LOOP er et eksempel på ét af disse systemer, som vi kommer til at se mange flere af i fremtiden.