Debat

Lad 2023 blive det sidste knald!

FOTO: MILJØSTYRELSEN

Nytårsfyrværkeri er lig med store mængder affald, der bliver drysset ud over natur og miljø. I en tid, hvor Danmark gerne vil være et foregangsland på miljø og klima, må tiden være løbet fra fyrværkeriaffyringer, som vi kender dem i dag.

I 2023 blev der føjet endnu en affaldsbeholder til de i forvejen mange fraktioner, som danskerne skal sortere deres affald i derhjemme. Selvom affaldssortering er lidt besværligt, så vægter hensynet til miljø, klima og natur tungere for mange, og danskerne bliver bedre og bedre til at sortere deres affald. Derfor er det også paradoksalt, at vi samtidig er et land, som i så høj grad insisterer på at sprede miljøskadeligt affald i form af fyrværkeri i flere dage hvert år omkring nytårsaften.

For selvom store aktører i branchen de senere år har slået sig op på fyrværkeri uden plastik, så er fyrværkeri – plastik eller ej – stadig lig med store mængder affald fyldt med tungmetaller og skadelig kemi, som spredes i vores miljø og natur på årets sidste aften.

At fyrværkeri i Danmark er allemandseje og kan skydes af i alle afkroge af landet er det egentlige problem, og derfor bør brugen af fyrværkeri indskrænkes markant.

Bør være forbeholdt professionelle

En analyse foretaget af COOP i 2022 viser, at antallet af danskere, som går ind for et forbud mod privat affyring af fyrværkeri er steget de seneste år. Der er altså flere og flere danskere, som gerne ser, at fyrværkeri bliver forbeholdt professionelle under ordnede forhold. Og sådan en ordning ville gøre en stor forskel for de affalds- og miljøproblemer, som privat affyring af fyrværkeri er kilde til.

Samme analyse viser dog, at danskernes indkøb af fyrværkeri stort set er uændret. I en tid hvor snakken om bæredygtighed, grøn omstilling og ansvar hos forbrugere og producenter er på manges læber, er vi også nødt til kigge vores egen adfærd, traditioner og praksisser efter i sømmene og vurdere, om tiden er løbet fra dem. Er massiv spredning af affald virkelig nødvendigt for at afslutte året på en festlig måde?

Men den enkelte forbruger kan ikke ændre lovgivningen, og derfor må det være på tide, at vores politikere sætter ind imod den årlige kollektive henkastning af miljøskadeligt affald, som affyring af fyrværkeri er.

Så herfra en opfordring til, at både forbrugere og lovgivere vil hjælpe med at sørge for, at nytåret 2023 kan blive det sidste knald.

Godt nytår!