Artikler

Bænke med havplast langs Vesterhavet

Enhver, der jævnligt kommer ved Vestkysten ved, at stranden efter en storm flyder med stort og småt drivplast, som stammer fra hele Nordeuropa. Omkring 1000 tons plastik skyller årligt op på den danske vesterhavskyst. De sidste par år har tusindvis af lokale frivillige sammen med kommunerne samlet havplasten op, og en del af den er blevet smeltet om til bænke og skraldespande som led i projekt Bænken og Spanden under initiativet Plastfrit Hav.

Bænken og Spanden er et symbol på at plast er et værdifuld ressource, som bør genanvendes mest muligt, og samtidig skal det minde os om, at plastforurening af miljøet er uacceptabelt

siger projektleder Ryan d’Arcy Metcalfe.

Svært at genanvende havplast

Oprindeligt var det tanken, at størstedelen af det plastik, der blev opsamlet, skulle forvandles til bænke og spande, men det viste sig, at kun 20 procent af det indsamlede plastik egnede sig til at blive genanvendt i projektet. Resten var enten var for snavset eller var af en for dårlig kvalitet til formålet. Derfor består bænkene kun af 10 procent havplast, mens resten er andre typer genanvendt plast.

”Plastic Change får en del henvendelser fra iværksættere, der gerne vil fremstille ting af havplast, men projektet har lært os, at selv om det flyder med havplast, så er det ikke så enkelt at genanvende det. Derfor gælder det også om, at vi undgår, at plastik overhovedet ender i havet,” siger Berit Asmussen, miljøbiolog og vicedirektør i Plastic Change.

De i alt 14 bænke er placeret i en række vest- og nordjyske kommuner, ved en udstilling i Industriens hus i København, i Allinge (Folkemødet) og hos de to samarbejdspartnere Krads i Århus og Aage Vestergaard Larsen i Mariager.

Se en kort film om projektet:

Projekt Plastfrit Hav er etableret af Plastic Change, Det Økologiske Råd og brancheorganisationen Plastindustrien. Øvrige samarbejdspartnere er bl.a. KIMO Danmark, Dansk Rotations Plastic, Aage Vestergaard Larsen A/S og tegnestuen Krads. Projektet er støtter af VILLUM FONDEN og VELUX FONDEN.