Nyheder

5 spørgsmål om plastik du kan stille til din lokale folketingskandidat

Folketingsvalget er udskrevet, og den 1. november skal vi alle være med til at bestemme, hvem der skal stå i spidsen for Danmark i de næste fire år. Her er 5 spørgsmål, du kan bruge til at blive klogere på folketingskandidaternes positioner i forhold til plastikforurening.

Hvis du støtter og/eller følger med i Plastic Changes arbejde, er klima og miljø formentlig væsentlige emner for dig, når du skal sætte dit kryds på valgdagen. Men hvordan stemmer man grønt? Det er for mange vælgere blevet tiltagende svært at hitte ud af. Rigtig mange politiske partier betegner i dag sig selv som ”grønne”, og de har hver deres forskellige mærkesager, som de bruger til at markere miljø og klima i deres valgkampagne. Klima og miljø fylder i dag mere i vælgernes bevidsthed end tidligere, og dermed også i partiernes.

I Plastic Change har vi sat os for at hjælpe dig et stykke af vejen ved at hjælpe dig med at få en fornemmelse af, hvilke politikere der vil bruge deres eventuelle mandat i Folketinget til at gøre noget ved plastikkrisen. Vi har formuleret en række spørgsmål, som sætter fokus på nogle konkrete politiske tiltag, som kan tage med dig og stille til kandidaterne, hvis du deltager i vælgermøder eller møder en kandidat på gaden under valgkampen. Spørgsmålene tager udgangspunkt i en række forslag, som vi i Plastic Change har samlet og fremlagt for de politiske partier.

1. Emballagefrit valg i supermarkedet

I lande som Frankrig og Spanien har man vedtaget en lov, der kræver at supermarkeder skal afsætte 20% af deres areal til områder med emballagefrie varer. I de områder skal varerne sælges i løsvægt og butikken bestemmer selv, hvilke varer de vil sælge uden emballage. Vil du arbejde for at en lov om emballagefrie områder i butikkerne bliver indført i Danmark?

2. Pant på emballage til takeaway mad og drikke

I nogle af de store danske byer (Aarhus, København) er man begyndt at kigge på at indføre pant på emballage til takeaway mad og drikke (kaffekopper, pizzabakker, salatbokse, mm.). Det vil man fordi takeaway-emballage er et kæmpe affaldsproblem i mange byer, og samtidig kan det gavne både miljø og klima at skifte væk fra engangsemballage. Synes du det er en god idé med pant på emballage og vil du arbejde for at der bliver lavet et nationalt pantsystem for takeaway-emballage?

3. Genbrugsservice på restauranter

Når man går ind og spiser på for eksempel McDonalds, får man sin mad og drikke i engangsemballage, selvom man sidder og spiser i deres restaurant. I lande som Frankrig og Holland har man forbudt dette og stiller krav om, at når kunden indtager sin mad og drikke på stedet, så skal restauranten eller caféen servere det i genbrugsservice som kan vaskes op og bruges igen. Vil du arbejde for at det også bliver sådan i Danmark?

4. Forbyd cigaretfiltre

Filtre på cigaretter indeholder rigtig meget plastik, og de er samtidig en af største kilder til affald i naturen og i havmiljøet. Her udleder de kemikalier og kan ikke nedbrydes. Og modsat hvad mange tror, gør cigaretfiltrene ikke cigaretterne sundere. Tværtimod mener Kræftens Bekæmpelse, at de har en negativ effekt på sundheden, fordi det er nemmere at begynde at ryge. Der er derfor ingen gode grunde til at have plastikfiltre på cigaretter. Vil du arbejde for at fjerne dem?

5. Større krav til tøjindustrien

Hvert år bliver der solgt 85.000 tons tøj og tekstiler i Danmark, hvilket svarer til 15 kg tekstiler per dansker. Det er et meget højt tal, som blandt andet er skyld i at Danmark er et af de lande med allerhøjest forbrug i hele verden. Rigtig meget tøj bliver endda aldrig solgt, men bliver brændt når næste kollektion skal lanceres. Som det er i dag har tøjproducenterne nærmest intet ansvar for de enorme mængder tøj de producerer. Vil du arbejde for, at tekstilindustrien skal have et større ansvar for deres store produktion?