Plastic Change har siden 2017 haft gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale til både Folkeskolen og Gymnasiet. Vores mål er at nå ud til lærere og elever i hele Danmark for at formidle om problematikker og løsninger på plastikkrisen.
Det er de kommende generationer som kommer til at skulle nå i mål med at knække kurven på plastikproduktion og -forurening, og derfor er undervisning af børn og unge en stor del af vores arbejde i Plastic Change. At kunne tilbyde gratis, engagerende og sjovt undervisningsmateriale til lærere i hele landet er en af vores vigtige missioner.
Al vores undervisningsmateriale indeholder en kombination af faglige tekster til eleverne, oplysende film og engagerende øvelser – og det kan struktureres på forskellige måder, så det er fleksibelt for jer lærere at bruge og tilpasse til jeres undervisning. Derudover tilbyder vi også lærervejledninger til folkeskole-materialet, så det er nemmere at strukturere et undervisningsforløb.
Materialet ligger også tilgængeligt via MeeBook, og der arbejdes på at gøre det tilgængeligt via andre læringsplatforme
Folkeskolen
Plastikhelteskolen (mellemtrinnet)
Plastikhelteskolen er målrettet Folkeskolens mellemtrin, og kan bruges til tværfagligt forløb i Natur/Teknologi og Håndværk & Design. Det består af to dele med hhv. plastikhelten Henning og Helga som frontfigurer i form af fiktive youtubere i undervisningsfilmene.
Til hver del er to undervisningsfilm og dertil elevtekster og øvelser. De to dele af Plastikhelteskolen kan bruges hver for sig eller sammen, så det kan tilpasses til flere eller færre lektioner.
Vol. 1: Plastikhelten Henning
Vol. 2: Plastikhelten Helga
Plastik på tværs (udskolingen)
Materialet er målrettet fagene biologi, geografi og fysik/kemi, og lavet i samarbejde med Hovedet i Havet og Aarhus Universitet. Materialet består af 12 temaer med tekst, film og øvelser + perspektiverende spørgsmål.
En Verden af Plastik (udskolingen)
De i alt 9 undervisningsfilm (hver 6-10 min. varighed) fra ”En verden af plastik”, som er lavet lavet til gymnasier, kan også fint bruges til 9.-10. klasserne. OBS: Tekster og øvelser vil dog nok være for svære.
Gymnasiet
Plastik i Fokus
Undervisningsmaterialet ‘Plastik i Fokus’ kan bruges i biologi, naturgeografi, kemi og design. Det kan både bruges alene i hvert fag, men det er også egnet til et tværfagligt arbejde på tværs af fag. Find lærervejledningen her.
En Verden af Plastik
Materialet er lavet i to forløb, hhv. til Naturgeografi og Biologi.
Forløbet indeholder en introduktion og fem temaer: Havenes plastiksupper, Plastikalderen, Verdens affald, Mikroplastik og Bæredygtige løsninger. Herefter spørgsmål og quiz. Forløbet omfatter syv film på 6-10 minutter. Temaerne kan gennemgås samlet eller udvælges enkeltvis.
Forløbet indeholder en introduktion og fem temaer: Havenes plastiksupper, Plastikalderen, Verdens affald, Mikroplastik og Bæredygtige løsninger. Herefter spørgsmål og quiz. Forløbet omfatter syv film på 6-10 minutter. Temaerne kan gennemgås samlet eller udvælges enkeltvis.
Diverse film og materiale til brug i undervisning
Plastic Change har fået produceret forskellige andre film og animationer, som fint kan bruges i undervisnings-øjemed, til både Folkeskolen og Gymnasiet.
Plastiksuppe Forude!
15 min. dokumentarfilm med Plastic Changes arbejde og viden fra bl.a. Ekspedition Plastik.
Animationsfilm
12 korte animationsfilm fra The Animation Workshop:
Plastikskolen
En række korte 1-minut explainer-videoer om forskellige plastiktemaer. Find alle filmene her.
Andre materialer og forløb til folkeskolen
- EU-projektet ”Marlisco” har lavet et et frit tilgængeligt undervisningsforløb omkring affald i havet, herunder plastikaffald.
- DR og Københavns Kommune har udarbejdet undervisningsforløbet Plastik Fantastisk til fysik og kemi i udskolingen, 6.- 9. klasser.
- Plastmissionen er udviklet af Life Fonden til 7. klasser i biologi, fysik/kemi og geografi.
- PlastLab er et forløb til 8.-10. klasser udviklet af Plastindustrien. Plastindustrien har derudover lavet et par andre undervisingsmaterialer, quiz, leksikon, spil og vejledninger om plastik. Find oversigt her.
- Plantastica er et sjovt, lærerigt og interaktivt brætspil, som giver spillerne viden om plastikforurening, plastikproduktion og -forbrug, undgåelse i hverdagen, mikroplast i havet/i naturen, genbrug og upcycling. Spillet er egnet til alle fra 14 år (fra 8. klasse) og er udviklet af Professionshøjskolen Absalon og Interreg-projektet KursKultur 2.0. Spillet kan lånes gratis på alle CFU’er i Danmark som klassesæt eller downloades i en DIY-version. I projektet er desuden udviklet tre tværfaglige undervisningsforløb om hhv. Upcycling, Plastik i havet, og Undgåelse af plastik.
- Skoleplast er et projekt og samarbejde om indsamling og genanvendelse af plastik.
- SkraldeSafari om affaldsindsamlinger og -sortering med børn og unge i 1.-6. klasse er udviklet af Det Nationale Plastikcenter, Miljøstyrelsen.
- Plastik i havet er en fagbog til børn, der gerne vil vide mere om plastikforurening i verdenshavene, og hvad man selv kan gøre for at reducere forureningen. Bogen kan kan lånes på de fleste biblioteker.
- Victoria og Verdensmålene er en bogserie med tilhørende undervisningsmateriale om FN’s Verdensmål til mellemtrinnet. Bogen sendes gratis ud til alle grundskoler i Danmark. Bøger særligt relevante for plastikproblematikken: Verdensmål 12 – Ansvarligt forbrug og produktion: “Avocado Mysteriet”. Verdensmål 13 – Klima: “Isbjørnen”. Verdensmål 14 – Livet i Havet: “Den Lille Havfrue Vender Tilbage”.
- Plastik – nej tak! er en bog fortrinsvis målrettet til 4.-6. klasse. Oversat til dansk af Helene Bülow Nielsen fra Forlaget Bolden med faglig sparring fra Plastic Change.