Nyheder

Forstå plastikproblematikken i tal og figurer: Opslagsværket ‘Plastic Atlas’ er nu ude

Bliv klogere i de 45 detaljerede infografikker i mere end 19 kapitler, der kortlægger forskellige problemstillinger og aspekter af plastikproduktion, forbrug og bortskaffelse.

I dag har den tyske Heinrich Böll Foundation og den internationale bevægelse Break Free From Plastic offentliggjort den engelske udgave af ‘Plastic Atlas‘, der er en slags opslagsværk på en lang række problemstillinger relaterer til plastik. Plastic Change sidder som en del af styregruppen i Break Free From Plastic – en global bevægelse med knap 1500 miljøorganisationer – og har derfor fulgt kortlægningen og udgivelsen af dette opslagsværk tæt. Ved lancering i dag går samarbejdspartnere i bevægelsen ud med Plastic Atlas i hele verden, hvilket understreger et globalt ønske om mere fokus på de mange problemstillinger, der relaterer sig til plastik.

For hvad er sammenhængen mellem plastik og klimaforandringer? Hvordan påvirker plastik kvinders hormonelle cyklus og hvor skadende er plastikfibrer i tøj egentlig? Dette er blot nogle af de emner, som du kan blive meget klogere på i Plastic Atlas. Med mere end 45 detaljerede infografikker i 19 forskellige kapitler, dækkes der over en bred vifte af emner vedrørende plastikkrisen og de globale virkninger som plastik har på vores liv og hverdag – som oftest uden vi overhovedet bemærker det. Opslagsværket kortlægger kilder til forskellige problemstillinger relateret til plastik i hele værdikæden – fra der bliver udvundet olie fra jorden til at producere plastikprodukter, til når plastikken skal bortskaffelse efter brug.

Man kan også blive klogere på plastikkens rolle for vigtige industrisektorer såsom landbrug og turisme. Her beskrives virksomheders interesser og drivere bag plastikkrisen, samt hvordan mængden af affald, der genereres i Europa, bliver ‘håndteret’ ved at eksportere det til ikke-europæiske lande:

“Europa spiller en betydelig rolle i plastikkrisen på næsten ethvert tidspunkt. Fra eksport af lavkvalitets plastikaffald til det globale syd, hvor Europa undgår ansvaret for at håndtere det affald, vi selv skaber, til europæiske virksomheder som Coca-Cola, Nestle og Unilever, der igen og igen via oprydningsaudits udnævnes som de mest plastikforurenende producenter i verden”, udtaler Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change.

Endelig præsenterer Plastic Atlas en oversigt over central politiske regluleringer, affaldsfrie løsninger og til sidst et øjebliksbillede af den voksende globale bevægelse, der arbejder mod en fremtid fri for plastikforurening. I Plastic Change ser vi frem til at kunne bruge Plastic Atlas, der hidtil kun har eksisteret i en tysk udgave. Det er nødvendigt med mere viden om de mange aspekter til plastikproblematikken, så vi kan sætte ind med løsninger tættere på kilden.

Dyk ned i Plastic Atlas og bliv klogere, eller se nogle eksempler på grafikker og tal.

Hvad type affald man finder mest af på diverse strande.
Fordelingen af hvad vi bruger plastik til.
Hvordan vi konstant bliver udsat for skadelige kemikalier og mikroplastik i plastikkens livscyklus.

Mængden af engangsplastik og affald, som nogle af de største producenter af forbrugsvarer generer.